Βορειοκορετάτης στρατιώτης πέρασε τα σύνορα και συνελήφθη από τις αρχές της Σεούλ

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 07:31
UPD:08:03
EPA/JEON HEON-KYUN / POOL

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα συνελήφθη από τις αρχές της Νότιας Κορέας αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Ο άνδρας διέβη τη στρατιωτική γραμμή οροθεσίας στο κεντρικό τμήμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο αργά το βράδυ της Τετάρτης, πριν εντοπιστεί από θερμικές κάμερες, όπως ανέφερε το επιτελείο, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητά του ή να διευκρινίσει εάν αυτομόλησε.

Ο βορειοκορεάτης στρατιωτικός συνελήφθη «όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες» και ανακρίνεται. Δεν παρατηρήθηκε «ουδεμία ιδιαίτερη κινητοποίηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά των συνόρων» ξεκαθάρισε το επιτελείο. 

Συνολικά, από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), έχουν προσχωρήσει στη Νότια Κορέα πάνω από 30.000 Βορειοκορεάτες, τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία της Σεούλ. Ωστόσο, οι αυτομολήσεις μέσω της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης είναι μάλλον σπάνιες: η μεγάλη πλειονότητα εξ όσων αποσκιρτούν προτιμά να εγκαταλείπει τη χώρα μέσω των συνόρων με την Κίνα, που χαρακτηρίζονται πορώδη. 

Τον Νοέμβριο του 2017, ένας στρατιώτης της Βόρειας Κορέας πέρασε μέσα από μια βροχή από σφαίρες τη στρατιωτική γραμμή οροθεσίας στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου οι θέσεις των στρατιωτών των δύο κρατών απέχουν μερικά μέτρα. Οι εικόνες της θεαματικής αυτομόλησής του έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή