ΥΠΕΘΑ: Επαγρυπνούμε, δε φοβόμαστε, αλλά να δουλέψουμε περισσότερο

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 21:21
UPD:21:26
A- A A+

«H αποστολή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε αγαστή συνεργασία και σύμφωνα με τις προτάσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, να σας συνδράμουμε, ώστε να είστε στο καλύτερο δυνατό σημείο για να επιτελείτε στο ακέραιο την αποστολή σας». Τη σχετική διαβεβαίωση παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, κατά τη σημερινή ενημερωτική επίσκεψή του στο Αρχηγείο Στόλου.

«Η προσπάθεια να κρατηθούμε σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής, διαχρονική, αλλά τώρα πρέπει να γίνει εντατικότερη. Πρέπει να γίνει πιο ορατή στα στελέχη και πιο αποτελεσματική» πρόσθεσε. Παράλληλα, σχολίασε ότι «ένα σκάφος επιφανείας, καλό είναι να είναι αξιόπλοο, αλλά δεν αρκεί να είναι μόνο αξιόπλοο, όταν κάποια συστήματα είτε αμύνης, είτε άλλα δεν δουλεύουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Για να είναι άρτια και επομένως αποτελεσματική, πανίσχυρη και τρομακτική για τον εχθρό η απειλή που πρέπει να νιώθουν και οι απέναντι, όχι μόνο η απειλή που νιώθουμε εμείς, σε μια τέτοια Μονάδα πρέπει να λειτουργούν όλα τα συστήματα και όχι απλά να είναι αξιόπλοη ή ταχύτατη. Προς αυτόν τον σκοπό εργαζόμαστε, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που μας έχουν τεθεί, θα το κάνουμε μαζί σας» τόνισε. «Η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είμαστε εκεί για να παράξουμε έργο και να βοηθήσουμε εσάς να μπορείτε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, διότι, όταν εσείς μπορείτε, και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες νιώθουν ασφαλείς. Κι έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να νιώθουν ασφαλείς» επισήμανε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε πως «αυτή η συσσωρευμένη δύναμη που έχει μία αυτόνομη μονάδα μάχης, που είναι ένα πολεμικό σκάφος, πολλώ μάλλον όταν μιλάμε για όλον τον Στόλο, πραγματικά διαπερνάει το "είναι" του καθενός - και έτσι συνέβη και με εμένα. Καταλαβαίνεις όλη την τρομακτική ισχύ που ξεκινάει ήρεμη, σιωπηλή, αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένη και πανίσχυρη, για να προασπίσει τα συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας στις θάλασσές της, προβάλλοντας έτσι και την ισχύ της πατρίδας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό, λοιπόν, που αποπνέει το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι άλλοι Κλάδοι, έχουμε χρέος όχι απλά να το διατηρήσουμε, αλλά να το ενισχύσουμε, έτσι ώστε η προβολή αποτρεπτικής ισχύος, με ό,τι συνεπάγεται για την πατρίδα μας, να είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «προβληματιζόμαστε, αλλά δε φοβόμαστε, γιατί αισθανόμαστε ότι υπάρχει πίσω η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Βεβαίως πρέπει να επαγρυπνούμε και δεν εφησυχάζουμε σαφώς, αλλά δε φοβόμαστε. Πρέπει όμως να δουλέψουμε περισσότερο. Πρέπει να επαυξήσουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να σας βοηθήσουμε να λειτουργήσετε με συστήματα τα οποία είναι σε εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα. Η φθορά στη θάλασσα είναι πολύ ταχύτερη απ' οπουδήποτε αλλού, σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Αυτό λαμβάνεται υπόψη. Έχουμε τις προτάσεις των αρμοδίων. Με αυτές θα κινηθούμε. Θα προτεραιοποιήσουμε αναπόφευκτα και θα προχωρήσουμε με αυτά που έχουμε» είπε.

Ο ΥΠΕΘΑ προέτρεψε τα στελέχη «να λειτουργήσετε με τον ζήλο, την ψυχή, τον πατριωτισμό, την αίσθηση πατριωτικής ευθύνης που συνεπάγεται η αποστολή σας, αλλά και με επαγγελματισμό. Κι αν γίνουμε όλοι λίγο παραπάνω επαγγελματίες απ' ό,τι ήμασταν μέχρι πρότινος, τα αποτελέσματα πραγματικά θα είναι τόσο εντυπωσιακά για τη χώρα, που θα τρίβουμε όλοι τα μάτια μας και θα αναρωτιόμαστε "πώς δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα;"» ανέφερε.

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, ο ΥΠΕΘΑ επισκέφθηκε την κανονιοφόρο «Αήττητος» και το υποβρύχιο «Παπανικολής», ενώ είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου.

Στην επίσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία υποδέχθηκε ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή