Πέθανε η διακεκριμένη υψίφωνος Βαρβάρα Γκαβάκου - Ψαροπούλου

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 16:22
UPD:16:46
A- A A+

Η διακεκριμένη υψίφωνος Βαρβάρα Γκαβάκου-Ψαροπούλου, μία από τις πιο σπουδαίες καλλιτέχνιδες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), η οποία διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, πέθανε σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου.

Η διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ, με ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατό της.

Η Βαρβάρα Γκαβάκου-Ψαροπούλου γεννήθηκε στη Θάσο. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Ωδείο Καβάλας, ενώ αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας. Συνέχισε σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας, ενώ εμφανίστηκε σε διάφορα γερμανικά θέατρα (Κολωνία, Βούπερταλ, Καρλσρούη, Έσσεν, Φρανκφούρτη κ.ά.), ερμηνεύοντας σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Τραβιάτα [La traviata], Μποέμ [La bohème], Σιμόν Μποκκανέγκρα [Simon Boccanegra], Έτσι κάνουν όλες [Così fan tutte], Ντάμα πίκα, Κάρμεν [Carmen], Ορφέας και Ευρυδίκη [Orfeo ed Euridice], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni].

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου συμμετείχε ως πρωταγωνίστρια σε πολυάριθμα έργα. Μεταξύ άλλων: Μαντάμα Μπαττερφλάι [Madama Butterfly], Άννα Μπολένα [Anna Bolena], Οθέλλος [Otello], Φλόρα Μιράμπιλις του Σαμάρα, Ο τροβαδούρος [Il trovatore], Φάουστ [Faust], Καβαλλερία ρουστικάνα [Cavalleria rusticana] κ.ά. Διακεκριμένη μονωδός, συμμετείχε συστηματικά σε συναυλίες, ενώ ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με τη διδασκαλία. Αρκετοί μαθητές της ακολούθησαν σολιστική σταδιοδρομία.

ΥΠΠΟΑ - Συλλυπητήριο μήνυμα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της υψιφώνου Βαρβάρας Γκαβάκου-Ψαροπούλου:

Με τη μακρά της σταδιοδρομία στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε πολλά λυρικά θέατρα της Γερμανίας, όπου ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους και συμμετείχε σε πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων, η Βαρβάρα Γκαβάκου-Ψαροπούλου αποδείκνυε με κάθε της εμφάνιση γιατί εθεωρείτο από τα σημαντικότερα στελέχη του Λυρικού Θεάτρου στην Ελλάδα. Με την ιδιότητα της καθηγήτριας και το υψηλότατο επίπεδο σπουδών της, επηρέασε ίσως ακόμη περισσότερο το Λυρικό Θέατρο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ερμηνευτών, που αυτή τη στιγμή κάνουν σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφείλουν σε εκείνη τις σταθερές βάσεις που απέκτησαν στη μουσική. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς