Ντονμέζ: Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται - Και άλλο πλοίο στην αν. Μεσόγειο

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 14:48
UPD:17:10
twitter/Fatih Dönmez
A- A A+

Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα, «Φατίχ» και «Γιαβούζ», ενώ θα ακολουθήσει κι άλλο ένα ερευνητικό πλοίο αυτό το μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε δηλώσεις που έκανε από το «Γιαβούζ», ο Ντονμέζ σημείωσε ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει εργασίες στην περιοχή από τα τέλη του Αυγούστου, την ώρα που μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

«Το "Φατίχ" συνεχίζει τις εργασίες στην γεώτρηση Finike-1 στις περιοχές που έχει άδεια η Τουρκία. Το "Γιαβούζ" συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην γεώτρηση Karpaz-1"», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σημειώνοντας πως «το σκάφος σεισμικών ερευνών "Ορούτς Ρέις" θα συμμετάσχει στην επιχείρηση από τα τέλη του Αυγούστου».

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές και αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί περαιτέρω διάλογος ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλόβαθμο επίπεδο προς το παρόν.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Φράνσις Φάνον τόνισε: «υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες».

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζίθα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος.

«Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Παράλληλα, μιλώντας χθες στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις», σημείωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή