Βραδιές μέθεξης στο 18ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Στο Ιερό Σπήλαιο Αποκαλύψεως από τις 29 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 09:13
A- A A+

Κοσμοπολίτισσα και συγχρόνως αξιοσέβαστη, ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα,  η Πάτμος ετοιμάζει και πάλι τις κορυφαίες πολιτιστικές καλοκαιρινές δραστηριότητές της. Το ξεχωριστό 18ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, διοργανώνεται από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεχωρίζει για τον μοναδικό χαρακτήρα του συνδυάζοντας την τέχνη με την πνευματικότητα, όπως αρμόζει ιδανικά στο νησί της Αποκάλυψης, την «Ιερουσαλήμ» του Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 2001, έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις της χώρας. Πραγματοποιείται στον υπαίθριο Χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, που βρίσκεται μπροστά από το υποβλητικό ιερό σπήλαιο όπου ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε την Αποκάλυψη. Το ιερό σπήλαιο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Ετήσια συνάντηση τέχνης και πνευματικότητας, το Φεστιβάλ, συνδυάζει αρμονικά την ιερότητα του τόπου και την πανέμορφη φύση με το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των συναυλιών. Διατηρεί, για δύο δεκαετίες περίπου, αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του, παρουσιάζοντας σημαντικά μουσικά έργα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική πίστη.

Ζαχαρίας Ταρπάγκος

Το 18ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής φιλοξενεί ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που καλύπτει ευρύ φάσμα της μουσικής δημιουργίας. Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, ο Βυζαντινός Χορός «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών οργάνων Νομού Πιερίας, θα παρουσιάσει Βυζαντινούς ύμνους καθώς και δημοτικά τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Παρασκευή 30 Αυγούστου, σε μια υψηλού επιπέδου βραδιά, οι πιανίστες Βίκυ Στυλιανού και Θοδωρής Τζοβανάκης, συμπράττουν με τον φλαουτίστα Ζαχαρία Ταρπάγκο ερμηνεύοντας θρησκευτικά έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ και συνθετών της ρομαντικής εποχής.

Άλκης Μπαλτάς

Το Σάββατο 31 Αύγουστου, η μικτή χορωδία «Manus Apertae» σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα Θοδωρή Κερκέζο θα παρουσιάσει, υπό τη διεύθυνση του Σέργιου Γιώτη, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο πρόγραμμα με χορωδιακά έργα διαφόρων περιόδων της μουσικής ιστορίας.

Άννα Στυλιανάκη

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, η οποία στελεχώνεται από μεγάλης πείρας επαγγελματίες μουσικούς, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου,  θα ερμηνεύσει, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, σπουδαία θρησκευτικά έργα του κλασσικού ρεπερτορίου. Σολίστ της συναυλίας, η διακεκριμένη υψίφωνος Άννα Στυλιανάκη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής η Ορχήστρα του Φεστιβάλ, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό Άννα-Μόσχα Καμπόσου, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, θα προσφέρει στο Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο ένα διασκεδαστικό και, συγχρόνως, εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Χορωδία «Ντερζάβα»

Το Φεστιβάλ θα κλείσει, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, με μια σπουδαία συμμετοχή από τη Ρωσία. Η ανδρική Ορθόδοξη Χορωδία «Ντερζάβα», σε διεύθυνση του Ηλία Νικολάιεβιτς Μέλνικοφ, θα ερμηνεύσει Βυζαντινούς ύμνους και θρησκευτικά χορωδιακά έργα.

Η Πάτμος, ιδανικός τόπος συνάντησης τέχνης και πνευματικότητας γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και να γνωρίσουν τους σημαντικούς τόπους, τις μοναδικές εικόνες και ομορφιές που προσφέρει το νησί: το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τα σοκάκια της Χώρας με τα μοναδικά αρχοντικά, τις παραλίες με τα υπέροχα νερά. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων, κάνουν την Πάτμο ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς