Ονδούρα: Σχεδόν 7.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το 2016 λόγω της βίας των συμμοριών

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 06:42
UPD:06:44
REUTERS/ALEXANDRE MENEGHINI
A- A A+

Πάνω από 7.400 κάτοικοι της Ονδούρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2016 εξαιτίας της βίας των συμμοριών και των διακινητών ναρκωτικών, όπως αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CONADEH). Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης δημόσιας αρχής, η οποία υπογραμμίζει τη «βαρύτητα του προβλήματος των εξαναγκαστικών εκτοπίσεων στην Ονδούρα», ο αριθμός των εκτοπισμένων από το 2016 ως τον Ιούνιο του 2019 ανήλθε σε 7.446 εξαιτίας απειλών, δολοφονιών συγγενών, αποπειρών εκβίασης ή ακόμη στρατολόγησης ανηλίκων από τις συμμορίες.

Η Ονδούρα, στο «τρίγωνο του θανάτου» που σχηματίζει μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, πλήττεται από τις συμμορίες που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Στη χώρα των 9,43 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο - εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών - που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 41,2 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 από το Πανεπιστημιακό Παρατηρητήριο της Βίας.

Το φαινόμενο προκάλεσε κύμα παράτυπης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, ειδικά ανηλίκων που φοβούνταν ότι θα στρατολογούνταν εξαναγκαστικά από τις συμμορίες. Αρκετές φορές, οι μετανάστες σχημάτισαν τα λεγόμενα «καραβάνια», ομάδες χιλιάδων ανθρώπων που κινούνταν συχνά με τα πόδια.

Στα μέσα του 2018 εκατοντάδες παιδιά από την Ονδούρα χωρίστηκαν από τους γονείς ή τους συνοδούς τους στις ΗΠΑ, εν ονόματι της «μηδενικής ανοχής», της σκληρής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, προτού ο Ρεπουμπλικάνος αναγκαστεί να αποκηρύξει την πρακτική αυτή αντιμέτωπος με την αγανάκτηση που προκάλεσε εντός κι εκτός χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή