Πομπέο: Όποιος επιτρέψει στο Adrian Darya 1 να ελλιμενιστεί κινδυνεύει με κυρώσεις

Διπλωματικός συναγερμός στην Ελλάδα
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 06:34
UPD:09:47
REUTERS/Piroschka Van De Wouw
A- A A+

Για τον κίνδυνο κυρώσεων εναντίον όποιου υποστηρίξει το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 ή του επιτρέψει να ελλιμενιστεί προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη για να εμποδίσουν το τάνκερ να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», πρόσθεσε.

Το Adrian Darya 1 (το πρώην Grace 1) απέπλευσε από το Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.

To ζήτημα του ιρανικού τάνκερ έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον χειρισμό του όλου θέματος έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς μία αστοχία θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανατολική Μεσόγειο.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Το δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του την Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη διαβεβαίωσε ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του. Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το αμερικανικό ένταλμα διότι ενεργεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν χθες το πρωί σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν της Αλγερίας, πλέοντας προς ανατολάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή