Νέο μήνυμα του ΠτΔ στην Τουρκία

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 19:53
UPD:19:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟ
A- A A+

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από τη γενέτειρα του Νικηταρά - την Κοινότητα Τουρκολέκα Μεγαλόπολης - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«H καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει την επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, και την επικράτεια και τα σύνορα της Ε.Ε.» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ανώτατος πολιτειακός «άρχοντας» της χώρας.

Αναφερόμενος δε, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)».

Και πρόσθεσε: «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες». «Αυτοί, όμως, οφείλουν να σεβαστούν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα, το έδαφος, την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε επιπλέον, ότι «σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση». «Αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους».

«Αυτό πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από την γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή