Άλλαξε και πάλι πορεία το ιρανικό τάνκερ- Βρίσκεται δυτικά της Κρήτης

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 11:06
UPD:11:54
REUTERS/Jon Nazca
A- A A+

Το διπλωματικό θρίλερ για το ιρανικό τάνκερ, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά και τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι πούλησε το πετρέλαιο, που μετέφερε. Το Ιράν δεν αποκαλύπτει πάντως ποιος είναι ο αγοραστής.

Τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv Eikon δείχνουν ότι δεν κινείται πλέον προς την Τουρκία, αλλά βρίσκεται δυτικά της Κρήτης. Δεν μπορουν να προσδιορίσουν, όμως, ποιος είναι ο νέος προορισμός του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιρανικής κυβέρνησης αυτός θα αποφασιστεί από τον ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου. 

Το Σάββατο το Adrian Darya (πρώην Grace 1), που αρχικά είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να φτάσει στην Καλαμάτα, άλλαξε ρότα, δηλώνοντας ως νέο προορισμό τη Μερσίνα, ύστερα από κλιμακούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους το βοηθήσουν. Ελληνικές και κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν ξεκαθαρίσει στο τάνκερ ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

To τάνκερ αναζητούσε  τρόπο τις προηγούμενες να μεταφορτώσει σε άλλο δεξαμενόπλοιο το πετρέλαιο, που μεταφέρει. Ελληνικές, κυπριακές και άλλες εταιρείες δήλωνα ότι δεν πρόκειται να παράσχουν βοήθεια, εν μέσω κλιμακούμενων προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους συνεργαστούν. 

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης (τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση)  για αυτό και έχουν δόσει εντολής σύλληψής του από τη στιγμή ,που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή