Πολιτική θύελλα στη Βρετανία

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 12:00
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Deutsche Welle

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να αναβάλει τις νομοθετικές εργασίες του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής ιστορίας της Βρετανίας.

 Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βουλευτές της κυβέρνησης μετά την πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά πολιτικά δεδομένα αναβολή του νομοθετικού έργου της Βουλής των Κοινοτήτων για πέντε εβδομάδες - δύο μήνες πριν από την 31η Οκτωβρίου οπότε λήγει η παράταση για την επίτευξη συμφωνίας που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί η διαδικασία να προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και να είναι κοινή πρακτική για μία ή το πολύ δύο εβδομάδες, ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να φιμώσει για πέντε εβδομάδες τους βουλευτές, αναμιγνύοντας ακόμη και τη βασίλισσα, δείχνει πως το επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί η αρχηγός των Τόρις στη Σκωτία, Ρουθ Ντέιβινσον, η οποία έπαιξε κομβικό ρόλο στην «αναγέννηση» του κόμματος, ανεβάζοντάς το στη δεύτερη θέση μετά το SNP. Παράλληλα, νομικοί και πολίτες προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

Οι πιστοί της κυβέρνησης, ακόμα και υπουργοί αντίθετοι με την έξοδο της χώρας δίχως συμφωνία, εκτιμούν πως αυτή η δραστική κίνηση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

Πέρα, όμως, από τις εν πολλοίς αναμενόμενες καταγγελίες, το θέμα είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις της αντιπολίτευσης. Με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου, η μόνη λύση είναι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και η διενέργεια εκλογών-αστραπή. 

Το ερώτημα εδώ βέβαια είναι ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός…  
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή