Σκουρτόπουλος: «Να ελέγξουμε το ρυθμό με την Βραζιλία»

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 18:59
UPD:19:01
INTIME SPORTS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ VICHOS NIKOS
A- A A+

Προσοχή στην Βραζιλία ζήτησε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, ενόψει της αυριανής (3/09) αναμέτρησης με τη «σελεσάο».

«Είναι μια ομάδα με επιθετική φιλοσοφία. Κυρίως κοιτάζει το σκορ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν δίνει σημασία στην άμυνα, ενώ έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν. Το ζητούμενο είναι να ελέγξουμε τον ρυθμό και να μην τους αφήσουμε να βάλουν εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο» τόνισε ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας και συνέχισε:

«Με το Μαυροβούνιο κάναμε μια πολύ καλή εμφάνιση κι είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι και αύριο. Έχουμε απέναντι μας μια ομάδα με μεγαλύτερη δυναμική, έμπειρη και αρκετά ανανεωμένη προς το καλύτερο. Είναι μια ομάδα με επιθετική φιλοσοφία, όχι ότι δεν δίνει σημασία στην άμυνα, αλλά κυρίως κοιτάζει το σκορ, έχει πολλά παιδιά που μπορούν να σκοράρουν.

Το ζητούμενο είναι να ελέγξουμε τον ρυθμό και να μην τους αφήσουμε να βάλουν εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο, δεν είδαμε την πραγματική εικόνα, καταφέραμε και μπλοκάραμε πολύ καλά τους ψηλούς του.

Οι Βραζιλιάνοι παίζουν περισσότερο με το σουτ, οι ψηλοί είναι πιο βοηθητικοί. Έχουμε την ευκαιρία με τα ψηλά σχήματα να κάνουμε αλλαγές πάνω στις εξόδους των σουτέρ.

Το θέμα είναι ότι ομάδες που έχουν αυτή την φιλοσοφία και παίζουν στο ανοιχτό γήπεδο, εμάς μας ταιριάζουν καλά και μας βοηθάνε κι εμάς να παίζουμε πιο εύκολα. Θέλουμε να υπάρχουν τέτοιες ομάδες, δεν θέλουμε απέναντι μας ομάδες που θα κλείνονται πίσω με άμυνα ζώνης ή κλειστές άμυνες ώστε να μας κόψουν το γρήγορο παιχνίδι και να μας πάνε σε σετ επιθέσεις.

Αν είμαστε, λοιπόν σωστοί στην άμυνα, θα έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το ανοιχτό γήπεδο. Χθες το παιχνίδι της Νέας Ζηλανδίας με τη Βραζιλία είχε απίστευτο ρυθμό, γινόταν μια πάσα και μετά σουτ, από καλάθι σε καλάθι και πάει λέγοντας. Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση... Είμαστε καλύτερη ομάδα στο σετ παιχνίδι και πρέπει να το αποδείξουμε στο γήπεδο. Ο κόουτς Πέτροβιτς έχει ευρωπαϊκή φιλοσοφία και εμπειρία, έχει προσαρμοστεί καλά στη Βραζιλία, δεν έχει χαλάσει την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας, προσπαθεί να βάλει κάποια ευρωπαϊκά στοιχεία στην άμυνα...

Το 2016 ήμασταν μια άλλη ομάδα, όπως κι εκείνος ήταν σε άλλη ομάδα στο Προολυμπιακό (σ.σ. Κροατία). Τότε η ανάμνηση ήταν άσχημη, δεν περάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θέματα υγείας, η κατάσταση στην ομάδα είναι εξαιρετική, τα παιδιά είναι όλα σοβαρά και φιλόδοξα, με τον ίδιο τρόπο θα παρουσιαστούμε κι αύριο.

Μέχρι στιγμής είμαι ικανοποιημένος, γιατί η συγκέντρωση είναι πολύ υψηλή. Το θέμα είναι να ελέγχουμε το τρίποντο, να μπορέσουμε να ανεβάσουμε έστω κι ένα 10% το ποσοστό μας, να έχουμε καλύτερη ισορροπία. Όσο πιο γρήγορα το πετύχουμε, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για εμάς στο τουρνουά».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κώστα Σλούκα, ο Σκουρτόπουλος ανέφερε: «Ο Γιάννης είναι τελείως διαφορετικός παίκτης από ότι ήταν το 2016.

Έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, σωματικά και αγωνιστικά και πάνω από όλα, έχει ωριμάσει. Κουβαλάει πάνω του το "σταρ", αλλά με την καλή έννοια. Ξέρει να αντιμετωπίζει ειδικές καταστάσεις που στήνονται πάνω του και να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει και μια ωριμότητα ταυτόχρονα, που δεν την είχε πριν από πέντε χρόνια. Είναι πλέον διαφορετικός άνθρωπος, αλλά και παίκτης, στον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι.

Πιστεύω πως στο "1 εναντίον 1", ό,τι και να χρησιμοποιήσουν, είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσουν, μόνο με συνδυασμό στις άμυνες και άμυνες που θα αφοσιωθοιύν πάνω στο Γιάννη και θα ρισκάρουν κάποιους άλλους.

Αυτό το περιμένουμε και γι' αυτό είχα πει από την πρώτη στιγμή πως είναι πολύ σημαντική η επιστροφή του Κώστα Σλούκα και θα τον περιμέναμε όσο χρειαζόταν.

Είναι ένα παιδί που μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλά τις πάσες έξω, και να σκοράρει, αλλά και να δημιουργήσει μια δεύτερη επιλογή για τους υπόλοιπους παίκτες. Είναι καλά, έχει ξεπεράσει τελείως τον τραυματισμό του.

Το θέμα είναι να μπει σε ένα ρυθμό προπονήσεων, γιατί έχασε δέκα μέρες, σε μια στιγμή που ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Σωματικά είναι πάρα πολύ καλά, ψυχολογικά δεν υπάρχει πρόβλημα, έχει εμπειρία. Ο Κώστας πλέον είναι παίκτης μεγάλης κλάσης κι είμαστε κι εμείς πολύ ευχαριστημένοι γι' αυτό.

Πάμε κι εμείς πιο σταδιακά, δεν θέλουμε να πιέσουμε καταστάσεις, ούτε στην προπόνηση, ούτε στα παιχνίδια και νομίζω το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο μας έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Με τη Βραζιλία δεν νομίζω να έχουμε τόσο μεγάλο διάστημα να αξιοποιήσουμε. Πιστεύω θα βρούμε τον τρόπο να μην πιέσουμε τον Κώστα και πάλι».

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις