Β. Κικίλιας: Τέλος η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 15:33
UPD:15:39
moh.gov.gr
A- A A+

«Σε λιγότερο από δύο μήνες διακυβέρνησης, υλοποιούμε σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής μας που έχει να κάνει με την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών και την αισθητή μείωση των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να λάβουν τη θεραπεία τους» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξήγησε, έως σήμερα τα ογκολογικά φάρμακα υψηλού κόστους διατίθενται με μηδενική συμμετοχή από τα 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία ωστόσο, λόγω έλλειψης υποδομής και προσωπικού, δε μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία αναμονής, που ξεπερνούσε τις δύο ώρες.

«Με μια σειρά ενεργειών, καταφέραμε εντός δύο μηνών να συμφωνήσουμε με 21 ιδιωτικές κλινικές και από σήμερα θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους απευθείας από αυτές η φαρμακευτική αγωγή» είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο «εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού», αφού, αντί να περιμένει για ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρει τα ογκολογικά φάρμακά της και να τα πάει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να μπορέσει να έχει τη θεραπευτική αγωγή που έχουν αποφασίσει οι θεράποντες ιατροί, τα ογκολογικά φάρμακα θα πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές. Υπολογίζεται, όπως είπε ο υπουργός, ότι μόνο για την Αθήνα, 2.000 ασθενείς τον μήνα θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπευτική αγωγή τους στις κλινικές, χωρίς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

«Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι της υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως έκανε γνωστό, «ακολουθούν και άλλες ευπαθείς ομάδες. Έχουμε μια σειρά από μέτρα και βήματα τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε και φυσικά όχι μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το επόμενο βήμα της προσπάθειάς μας θα είναι προς την κατεύθυνση του να δίνονται αυτά είτε από τα φαρμακεία της επιλογής των ασθενών, είτε και κατ' οίκον».

«Στη δική μας φιλοσοφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το πώς υπηρετούνται οι πολίτες από το σύστημα» τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «το υπουργείο είναι ανθρωποκεντρικό. Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και η πρώτη μας αγωνία, μέριμνα και φροντίδα θα είναι για αυτούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιαννάκος, ανέφερε ότι ο Οργανισμός προχωρά σε μια σειρά από παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών και συλλόγων ασθενών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή