Villa Ροδόπη: Εκθέσεις νέων αποκτημάτων στη σύγχρονη πινακοθήκη Αργοστολίου

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 08:03

Πέτριος Ζουμπουλάκης, Λεπτ. Ατρείδες, Σκηνική μελέτη

A- A A+

Εκθέσεις νέων αποκτημάτων και του τμήματος της συλλογής εικαστικών έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, χαρακτικής, φωτογραφίας της συλλογής της Villa Ροδόπη παρουσιάζεται στο Αργοστόλι, στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη - Κώστας Ευαγγελάτος.

Απόστολος Λάβδας, Ωδικά πτηνά

Η συλλογή τέχνης της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη του εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου άρχισε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, το 1976.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος με τη σύνθεση του Αλκίνοου Μπουνιά

Από τότε μέχρι σήμερα, στην πλειοψηφία τους, τα έργα τα οποία απαρτίζουν τη συλλογή προέρχονται από ευγενικές προσφορές καλλιτεχνών, με τους οποίους συνεργάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Gallery DADA και ιδρυτής του Art Studio EST.

Σίμος Καραφύλλης, Μυθολογική σύνθεση, Πενάκι μελάνης

Το 2001, ο Κώστας Ευαγγελάτος δώρισε 16 ζωγραφικά έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών από τη συλλογή του, έργα με ελαφρές ύλες, χαρακτικά και κολλάζ, στο τμήμα τεχνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG Art Collection) και 45 έργα ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη μνήμη των γονέων του, Χαρίλαου και Ροδόπης.

Το 2014, είχε γίνει στο Αργοστόλι η πρώτη μεγάλη παρουσίαση έργων της συλλογής, σε δύο θεματικές εκθέσεις, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Γιώργος Σταθόπουλος, Πουλι, Ακρυλικό

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, μικρογλυπτικής, κολλάζ, κατασκευές, ψηφιακές εικόνες, φωτογραφίες, μεταξοτυπίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες και εκδόσεις τέχνης. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι  η μεγάλη θεματογραφική ποικιλία και οι πολλαπλές τεχνικές των καλλιτεχνών.

Κάθε χρονιά παρουσιάζονται ορισμένα από τα έργα στο κοινό αλλά και σε νέους που τα προσεγγίζουν με εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.

Νόρα Σταματιάδου, Όμηρος, Προτομή σε γύψο, 1965

Φέτος, θα εκτεθούν τα νεότερα αποκτήματα της συλλογής παράλληλα με ορισμένα ανέκθετα στο Αργοστόλι παλαιότερα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως των: Μιχάλη Αγγελάκη, Ευάγγελου Αγόρου, Μιχάλη Βασιλόπουλου, Τάκη Βεκόπουλου, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Σαράντη Καραβούζη, Σίμου Καραφύλλη, Κώστα Κλουβάτου, Άριας Κομιανού, Τζένης Μαρκάκη, Κων. Μακρόπουλου, Κρίστιαν Μαρμορστάιν, Αλεξάνδρας Μαυρογορδάτου-Πετρίτζη, Δημήτρη Μηλιώνη, Θεοχάρη Μορρέ, Παύλου Μοσχίδη, Νάντιας Μπαράκου, Ζαχαρούλας Μπόγκαρτ, Απόστολου Λάβδα, Ιφιγένειας Λαγάνα, Παύλου Μοσχίδη, Κάλλιας Παπαθεοδώρου, Χουάν Ριμπό, Γεωργίας Σεφερλή, Ζωής Σκιαδαρέση, Γιώργου Σταθόπουλου, Νόρας (Σταματιάδου), Pat Swain, Νάνας Στεργιοπούλου, Πάνου Τζωρτζίνη,  Δημήτρη Τηνιακού, Γιάννη Χίου κ.ά.

Ιφιγένεια Λαγανά, Ιταλικό θέατρο, Λάδι σε καμβά

Επίσης, ψηφιακές συνθέσεις της Ζαχαρούλας Μπόγκαρτ και του Αλκίνοου Μπουνιά καθώς και επιζωγραφισμένα t-shirts του Γιάννη Καφάτου και της Μάγδας Κούρκουλου. Παράλληλα, θα εκτεθούν τρεις συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου από τη μεγάλη ενότητα έργων του με τίτλο «Αντιμιλιταριστικά» (1978-1981).

Ευάγγελος Αγόρου, Σύνθεση, Κατασκευή

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθημερινά, εκτός Κυριακής, 8.30 μ.μ. με 10.00 μ.μ.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή