Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το Λος Άντζελες

Ο Βρετανός καλλιτέχνης μετακομίζει στη Γαλλία
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 23:39
A- A A+

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Χόκνεϊ ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το Λος Άντζελες, την πόλη όπου δημιούργησε μερικά από τα διασημότερα έργα του, για χάρη της Γαλλίας, καθώς εκεί πιστεύει πως θα μπορεί να καπνίζει ελεύθερα στα εστιατόρια και εκτιμά πως οι Γάλλοι «ξέρουν να ζουν».  

«Μπορώ να κάνω διπλάσια δουλειά εκεί… ίσως τριπλάσια», λέει ο Χόκνεϊ στην Wall Street Journal εξηγώντας την απόφασή του να φύγει από το Λος Άντζελες, μετά από 55 χρόνια. «Μάλλον δεν μου έχει μείνει αρκετός χρόνος και επειδή δεν τον έχω, τον εκτιμώ ακόμη περισσότερο», λέει ο 82χρονος Χόκνεϊ, ο οποίος είναι ενοχλημένος από τον αντικαπνιστικό νόμο στις ΗΠΑ.   «Θα ήθελα απλά να εργάζομαι και να ζωγραφίζω και να μπορώ να καπνίζω ενώ τρώω σε ένα εστιατόριο. Ευχαριστώ τον Θεό για τη Νορμανδία. Οι Γάλλοι ξέρουν πώς να ζήσουν. Ξέρουν τι σημαίνει ευχαρίστηση», δηλώνει ο Χόκνεϊ, που εκτιμά πως είναι υπερβολική η απαγόρευση του καπνίσματος στην Αμερική.  

Το Λος Άντζελες, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει θεσπίσει ορισμένους από τους αυστηρότερους νόμους των ΗΠΑ για το κάπνισμα, το οποίο απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμη και σε υπαίθρια μπαρ και εστιατόρια. Από το στούντιό του στο Λος Άντζελες, περιτριγυρισμένος από τσιγάρα, τα οποία σβήνει στο χαλί του, ο άνθρωπος που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες, δείχνει να μην έχει αυταπάτες για το μέλλον του.

«Έχω καπνίσει για περισσότερα από 60 χρόνια, αλλά νομίζω ότι είμαι αρκετά υγιής. Είμαι 82. Πόσο μου μένει ακόμη; Πρόκειται να πεθάνω -είτε από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, είτε από ασθένεια που δεν σχετίζεται με το κάπνισμα».   Εξηγεί πως για την απόφασή του, είχε ακόμη ένα κίνητρο, καθώς πέρυσι αγόρασε ένα σπίτι στη Νορμανδία. Λέει πως το «ερωτεύτηκε», ενώ το είδε για μόλις 25 λεπτά. Συζητώντας για την υστεροφημία του, ο Χόκνεϊ είπε ότι δεν τον ενδιέφερε η προσωπική φήμη και απολάμβανε την απομόνωση που του προσέφερε το νέο του σπίτι του. «Έχω την ματαιοδοξία ενός καλλιτέχνη. Θέλω να βλέπουν τη δουλειά μου, αλλά δεν χρειάζεται να βλέπουν εμένα».  

Ο Χόκνεϊ, του οποίου o πίνακας «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) έσπασε πέρυσι το ρεκόρ του πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα από εν ζωή καλλιτέχνη, καθώς πουλήθηκε για 90,3 εκατ. δολάρια, δηλώνει, πάντως, πως το ενδιαφέρον του για τα χρήματα είναι μικρό. «Θέλω να τα αγνοώ, κυρίως. Είχα αρκετά χρήματα για να κάνω ό, τι μου άρεσε, κάθε μέρα, για τα τελευταία 60 χρόνια. Ακόμη και όταν δεν είχα πολλά χρήματα, τα κατάφερνα πάντα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δουλέψω. Θα συνεχίσω να δουλεύω. Οι καλλιτέχνες δεν αποσύρονται».  

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως θεωρητικά,  στο θέμα του καπνίσματος, η αντίληψη του Χόκνεϊ είναι μάλλον λάθος. Στη Γαλλία, ο αντικαπνιστικός νόμος είναι σε ισχύ, και τα τελευταία χρόνια έχει αυστηροποιηθεί, αν και τα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα παραμένουν υψηλά. Είναι όμως πιθανόν, στο σπίτι στην εξοχή όπου ο Χόκνεϊ μετακομίζει, να έχει βρει ένα μικρό «καταφύγιο» καπνιστών.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή