Εγκρίθηκε ΣΔΙΤ 100 εκατ. για μονάδα στην Κεντρική Μακεδονία

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμπραξη στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 13:19
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 δήμους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Σε φάση υλοποίησης περνά το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», με την έγκρισή του χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έπειτα από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. 

Είναι το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει σχεδιαστεί έως σήμερα, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ (βάσει της αρχικής εκτίμησης). Το 40% του ποσού θα επενδυθεί από τον ιδιώτη ανάδοχο που θα επιλεγεί έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία και το υπόλοιπο θα προέλθει από το ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν προς διάθεση κονδύλια 700 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 δήμους. Το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ. Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε λειτουργία έχουν τεθεί τα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο.

Συνεδρίαση
Η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Ο κ. Γεωργιάδης αμέσως μετά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι «η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της ξεμπλοκάρει τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο έργο τη μονάδα στον δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να δώσουμε γρήγορη και διάφανη λύση» και υπενθύμισε ότι «ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαν, έχει προειδοποιήσει για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, λόγω της καθυστέρησης στις αποφάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι μέχρι σήμερα τα μόνα πραγματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι έργα ΣΔΙΤ. Κανένα από τα δημόσια έργα δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που προχωρούν τα ΣΔΙΤ.  

Όπως επίσης σημειώνεται ως σήμερα τα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποτελεσματικότητά τους. Στα έργα που έχουν υλοποιηθεί: Έχουν τηρηθεί τόσο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όσο και το κόστος υλοποίησης. Έχουν επιτευχθεί υψηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα όσον αφορά την εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς ταφή και ανακύκλωση σε σχέση τόσο με τους ευρωπαϊκούς όσο και τους εθνικούς στόχους, καθώς και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες. 

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κριθεί από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT ότι δεν επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα.

Η Διϋπουργική Επιτροπή ενθαρρύνει Περιφέρειες, Δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή