Δ. Βίτσας: Το ζήτημα της Μόριας δεν λύνεται με τα ΜΑΤ

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 12:41
UPD:12:42
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Ως μια τραγωδία που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες τραγωδίες των επτά Τούρκων προσφύγων που πνίγηκαν, του θανάτου ενός παιδιού που το χτύπησε αυτοκίνητο και του θανάτου σε συμπλοκή ενός ακόμη νεαρού πρόσφυγα, χαρακτήρισε το χθεσινό περιστατικό στη Μόρια, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89», ο κ. Βίτσας τόνισε πως «όλα αυτά είναι απόρροια του υπερπληθυσμού του ΚΥΤ. Δεν είχε φτάσει ποτέ η Μόρια, τις 13 χιλιάδες ανθρώπους. Η ένταση στο κέντρο είναι λογικό επακόλουθο».

Παράλληλα, ανέφερε πως «αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι να γίνει η αποσυμφόρηση του νησιού».

«Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν συνεχίζει την υλοποίηση των ήδη επεξεργασμένων σχεδίων μας που βρίσκονται στα χέρια τους, αλλά αναλώνεται σε διαρκείς συσκέψεις χωρίς να προχωρά σε αποφασιστικές κινήσεις. Το τελευταίο 3μηνο έχουν έρθει 20.000 άνθρωποι στα νησιά και έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα μόλις 1.400 ευάλωτοι που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 1ο εξάμηνο του 2019 έφτασαν στα νησιά περίπου 13.000 άνθρωποι και έφυγαν από τα νησιά περίπου 11.500», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ έχει πλήρως καταρρεύσει».  

«Τώρα επείγει να δημιουργηθούν νέες δομές στην ενδοχώρα, να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης σε σπίτια και να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. δράσεις στέγασης σε ξενοδοχεία στα πλαίσια αποσυμφόρησης των νησιών. Βεβαίως, μόνιμη πρέπει να είναι η προσπάθεια ώστε η Τουρκία να επιτελεί τα καθήκοντά της με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και η Ευρώπη να κάνει ένα δίκαιο καταμερισμό του κοινού βάρους χωρίς εξαιρέσεις και με ποινές για όσες χώρες δεν συμμορφώνονται.  Και, τέλος, το ζήτημα της Μόριας δεν λύνεται με τα ΜΑΤ», κατέληξε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή