Σομαλία: Επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μογκαντίσου μετά από 28 χρόνια

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 17:22
UPD:17:25
Reuters/HANDOUT
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη το βράδυ ότι ξανανοίγουν την πρεσβεία τους στη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου, 28 χρόνια μετά το κλείσιμό της όταν η χώρα βυθιζόταν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον έκλεισε την πρεσβεία της εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991.

«Σήμερα επαναβεβαιώνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στον αμερικανικό και τον σομαλικό λαό και ανάμεσα στα δύο έθνη μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σομαλία Ντόναλντ Γιαμαμότο.

«Είναι μια ιστορική και σημαντική ημέρα που αντανακλά την πρόοδο της Σομαλίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και ένα βήμα προς την εξομάλυνση της διπλωματικής δέσμευσης στο Μογκαντίσου μετά την αναγνώριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας το 2013», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τον Δεκέμβριο του 2018 «μια μόνιμη διπλωματική παρουσία» στο Μογκαντίσου, καθώς η αμερικανική διπλωματική αποστολή για τη Σομαλία είχε ενταχθεί μέχρι τότε στην πρεσβεία της χώρας στο Ναϊρόμπι, στη γειτονική Κένυα.

Η Σομαλία βυθίστηκε στο χάος το 1991 και βρίσκεται αντιμέτωπη από το 2007 με τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και εξαπολύουν πολλές επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων.

Τη Δευτέρα, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα στρατόπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και σε μια φάλαγγα αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μογκαντίσου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή