Πωλούσαν κλώνους κινητών τηλεφώνων ως γνήσιους

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 17:31
UPD:17:35
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Στα χέρια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπεσε μέλος εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω Διαδικτύου.

Συνελήφθη τη Δευτέρα, σε περιοχή της Αττικής. Συγκατηγορούμενοί του είναι τουλάχιστον άλλα τρία μέλη της, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Προηγήθηκε μήνυση από πολίτη, για απάτη σε βάρος του στο πλαίσιο αγοραπωλησίας συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, μέσω αγγελίας σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τηλεφωνική καταγγελία άλλου πολίτη, για ύποπτη αγγελία πώλησης όμοιας συσκευής κινητού τηλεφώνου, στον ίδιο ιστότοπο.

Ακολούθησαν αναζητήσεις και διαδικτυακές έρευνες για τον εντοπισμό του 41χρονου δράστη και παράλληλα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια συναλλαγής για την αγοραπωλησία της συσκευής και την ταυτοποίηση της εμπλοκής του και στις δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, κατελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να εξαπατήσει ενδιαφερόμενο αγοραστή συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, πουλώντας του μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο) ως γνήσιο, αντί 650 ευρώ.

Σε έρευνα στο όχημα και στην κατοχή του συλληφθέντος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, το οποίο εμφανιζόταν να πωλείται στις επίμαχες αγγελίες, πανομοιότυπο μη λειτουργικό αντίγραφο (κλώνος) της ίδιας συσκευής, το οποίο αποπειράθηκε να πουλήσει ως γνήσιο, καθώς και 780 ευρώ.

Όπως πρόεκυψε από την προανάκριση που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού, ο ίδιος δράστης εμπλέκεται και σε άλλες συναφείς πράξεις, που τελέστηκαν με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, κατά το τελευταίο δίμηνο, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε άλλες οκτώ περιπτώσεις απάτης με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, καθώς και σε περίπτωση ληστείας και απόπειρας απάτης.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν ότι οι μη συλληφθέντες συγκατηγορούμενοι του εν λόγω δράστη δημιουργούσαν διαφορετικά για κάθε περίπτωση προφίλ-λογαριασμούς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης, συγκεκριμένης και υψηλής ζήτησης κινητής συσκευής μεγάλης αξίας, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή.

Προκειμένου να είναι πειστικοί στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, απέστελλαν φωτογραφίες της κινητής συσκευής που πράγματι είχε στην κατοχή του ο συλληφθείς, καθώς και απόδειξη αγοράς της, και στη συνέχεια όριζαν διαφορετικό κάθε φορά σημείο συνάντησης για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας.

Στα σημεία συνάντησης εμφανιζόταν ο συλληφθείς, ο οποίος αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή του συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας, προκειμένου να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.

Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι πείθονταν για την αγορά την συσκευής, ο συλληφθείς, προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της, αντικαθιστούσε τεχνηέντως τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφό της (κλώνο), μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Χαρακτηριστικό της συσκευής κλώνου είναι ότι στην κεντρική οθόνη, με το άγγιγμα του πλήκτρου ενεργοποίησης-απενεργοποίησης αποτυπώνεται λευκό γράφημα το οποίο απεικονίζει την ανάγκη φόρτισης της συσκευής, επομένως σε περίπτωση επανελέγχου των συσκευών από τους αγοραστές, ο 41χρονος, επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα της μπαταρίας, τους παρότρυνε να προβούν σε φόρτιση της συσκευής πριν τη χρήση της.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος της εγκληματικής ομάδας, από αυτές τις περιπτώσεις απάτης και ληστείας υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς πράξεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Κορυδαλλού, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς εκ των οποίων το ένα κλεμμένο, δύο κινητά τηλέφωνα, τέσσερις μη λειτουργικοί κλώνοι κινητών τηλεφώνων, 780 ευρώ, πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας (sim), πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο συλληφθείς, ο οποίος κατηγορείται και για σύσταση εγκληματικής ομάδας-συμμορίας, ληστεία, πλαστογραφία, κλοπή, απείθεια και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, πράξεις για τις οποίες σχηματίστηκε άλλη δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή