Τουρκία: Μετακινεί στρατιώτες και άρματα στα σύνορα με τη Συρία

Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2019 19:10
UPD:19:34
REUTERS/RODI SAID

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Η Τουρκία άρχισε σήμερα να μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων κι ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Άγκυρα «αναγκάστηκε» να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και ώστε οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν.

Άμεση ήταν χθες η απάντηση από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι «δε θα διστάσουν να μετατρέψουν τυχόν απρόκλητη επίθεση σε γενικευμένο πόλεμο», για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο στη δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης» κι έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή