Άγκυρα: Σήμερα ή αύριο αρχίζει ξανά γεωτρήσεις το «Γιαβούζ»

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 12:18
UPD:14:05
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Σήμερα ή αύριο θα αρχίσει γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το πλοίο στην περιοχή όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Τις νέες γεωτρήσεις εξήγγειλε μέσω Twitter ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το «Γιαβούζ» θα επιχείρήσει σε περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ειδικότερα, ο Τσαγατάι Ερτσιγές, ανέφερε ότι γεωτρητική περιοχή περιέχεται στις άδειες που χορήγησε η κυβέρνηση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το 2012.

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για «σοβαρή κλιμάκωση» των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Οποιαδήποτε γεώτρηση κοντά στα κυπριακά ύδατα επέκρινε και ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή