Ρωσία-Τουρκία: Ρούβλια και τουρκικές λίρες στις μεταξύ τους συναλλαγές

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 16:53
UPD:16:56
REUTERS/EDUARD KORNIYENKO
A- A A+

Συμφωνία που προβλέπει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους σε πληρωμές και συναλλαγές, όπως και τη διεύρυνση της διατραπεζικής συνεργασίας τους υπέγραψαν η Ρωσία και η Τουρκία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκ μέρους της Ρωσίας τη συμφωνία υπέγραψε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ από την Τουρκία ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο βασικός στόχος της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου, προβλέπει την αύξηση και σταδιακή μετάβαση στη χρήση των εθνικών νομισμάτων (ρουβλίου και τουρκικής λίρας) στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, τη δημιουργία ανάλογων υποδομών στην οικονομική αγορά και την ενίσχυση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων μεταξύ των επιχειρήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη σύνδεση των τουρκικών τραπεζών κι επιχειρήσεων με τη ρωσική εκδοχή του SWIFT (σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών) και τη δημιουργία υποδομών ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται η ρωσική κάρτα συναλλαγών MIR, την οποία η Μόσχα σχεδίασε ως εναλλακτική των MasterCard και VISA.

Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή