Αναδεικνύοντας την Τέχνη σε 5ο στοιχείο

Ομαδική εικαστική έκθεση στη γκαλερί του Νότου
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 08:07
ANTIGONI PAGONA

Παγώνα Αντιγόνη, Χωρίς τίτλο, 45x45cm, Inkjet print on Hahnemühle Metallic Paper attached on Dibond

A- A A+

Ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο  «ART | The 5th Element» παρουσιάζεται στη γκαλερί του Νότου [Κουντουριώτου 152, Πειραιάς].

Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου, επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

Λίνα Ρωμανού, 80x80cm, Λάδι σε μουσαμά

38 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, αναδεικνύοντας την Τέχνη σε 5ο στοιχείο.

Η Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει στο κείμενό της με τίτλο «Η τέχνη ως πέμπτο στοιχείο της φύσης»: «Η ονομασία της παρούσας έκθεσης ηχεί αρχικά ξένη, δεδομένου ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, η φύση αποτελείται από ένα αυστηρό τετράγωνο στοιχείων: το νερό, τη φωτιά, τη γη και τον αέρα. Η θέση της τέχνης στη φύση, ωστόσο, δεν είναι ούτε ακατανόητη, ούτε πρωτάκουστη. Η παρατήρηση, ο θαυμασμός και το δέος προς τον κόσμο που μας περιβάλλει ενυπάρχει στον άνθρωπο από την εποχή των σπηλαίων και συνεχίζει να επηρεάζει την ανθρώπινη δημιουργία έως και σήμερα.

Αστερίου Δημήτρης, Το μάτι, 80x80cm, Ακρυλικά σε καμβά

Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να ανακαλύψει πως όλα ανεξαιρέτως τα κινήματα της τέχνης εμπεριέχουν το θαυμασμό του ανθρώπινου είδους προς τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα. Σημαντικότατες περίοδοι της ιστορίας της τέχνης, όπως, ενδεικτικά, η αιγυπτιακή περίοδος, η Αναγέννηση, το baroque, ο ρομαντισμός, ο νατουραλισμός, ακόμη και ο κυβισμός, απορρέουν από την παρατήρηση και απεικόνιση στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος.

Καμίνης Γιάννης, Angelos, 90x90cm, Ακρυλικά σε καμβά

Το όνομα φύση, ως ορισμός, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα “φύω” = φυτρώνω, αναπτύσσομαι. Με μία ευρύτερη έννοια, η λέξη “φύση” αναφέρεται στο φυσικό περιβάλλον και άρα στη ζωή γενικότερα. Ως όρος, από την άλλη, η έννοια “περιβάλλον” εμπεριέχει μια αντίληψη, θα λέγαμε, ανθρωποκεντρική, μια θεωρία η οποία ξεκινά από τον άνθρωπο και εκτυλίσσεται ύστερα με κατεύθυνση προς το “όλον” και τους οργανισμούς που τον περιβάλλουν, υλικούς και άυλους.

Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Sailing through life, 80x100cm, Ακρυλικά σε καμβά

Οι στωικοί φιλόσοφοι, κάνοντας λόγο για το “πνεύμα”, αναφέρονταν σε ένα πρωτόγονο κράμα φωτιάς και αέρα, παιδί της φύσης, ριζωμένο βαθιά μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Μια αόριστη, έννοια, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν θα διέφερε καθόλου από τα υπόλοιπα έμβια όντα.

Γιαννακάρα Αργυρώ, Μαγικός κόσμος, 72x65cm, Κολάζ

Η τέχνη θα λέγαμε πως αποτελεί “πνεύμα αποτυπωμένο”, “ανθρώπινης ψυχής χνάρι”, γι’ αυτό και η απάντηση στο “τι είναι τέχνη” ακόμη δεν έχει απαντηθεί πλήρως. Όμως, όπως θα συνέβαινε και με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, εξίσου εύκολα απαντά κανείς στο ερώτημα “Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς τέχνη”;».

Κάρλου Στέλλα, Ναζάκια, 70x50cm, Λάδι σε καμβά

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αmenta D., Christina Pancess, Christine Abu Negm, Lydia Z., Βασιλική Αντωνοπούλου, Δημήτρης Αστερίου, Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Τάκης Βερβέρης, Μαρία Βύρρα, Αργυρώ Γιαννακάρα, Κατερίνα Δεληγιάννη, Χαρά Δημακάκου, Αγγέλα Ευθυμιάδη, Μανώλης Καλουδάς, Γιάννης Καμίνης, Μαρία Καραγεωργίου, Μαίρη Κάρλου, Στέλλα Κάρλου, Στέλλα Κατεργιαννάκη, Χριστίνα Κατεργιαννάκη, Αγγελική Κώσταλου, Λίνα Ηράκλεια Θάνου Μπάρμπα, Χριστίνα Μαυροπαίδη, Τάσος Μιχαηλίδης, Μαρία Νενάδη, Όθων Ξενικουδάκης, Αντιγόνη Παγώνα, Αθηνά Παναγιωτίδου, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, Σουζάνα Παπακαλιάτη, Δώρα Πασαλόγλου, Μαρία Περδικάρη, Λίνα Ρωμανού, Ελένη Σιακανδάρη, Μαίρη Στεφάνου, Θωμαΐς Φέκα, Στέφανος Φωλίνας, Μαρία Χαρκούτση.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή