Ερντογάν: Η επιχείρηση θα τερματιστεί όταν παραδοθούν οι Κούρδοι

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 14:05
UPD:14:08
via REUTERS/MUSTAFA KAMACI/PRESIDENTIAL PRES
A- A A+

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατοική Συρία θα τερματιστεί εφόσον οι Κούρδοι παραδώσουν τα όπλα και εάν αποσυρθούν από τη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη». Αυτές είναι οι  προϋποθέσεις για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής, όπως τις έθεσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι έως τότε καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία.

Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν θα ολοκληρωθεί και η «ασφαλής ζώνη» διεμήνυσε ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας λίγο – πολύ την απάντηση που έδωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του για προχωρήσει σε άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων στη Συρία. Σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναχωρούν για την Άγκυρα προκειμένου να διαπραγματευτούν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση».

Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι έχει στόχο και πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν τον ανησυχούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή