«Πράττω»: Να προσμετράται στο αποτέλεσμα της Επικράτειας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 14:19
UPD:14:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Υπέρ της προσμέτρησης του αποτελέσματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα της Επικράτειας τάσσεται η κίνηση «Πράττω» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συζήτηση για το θέμα στην Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω», τονίζεται πως «είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να διανοηθεί να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Επίσης συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι καιρός να κατανοήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η με απόσταση ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα χωρίς μια προοδευτική-δημοκρατική και πατριωτική πολιτική συμμαχιών». «Προς το παρόν», όπως σημειώνει το «Πράττω», φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση «να μην αντιλαμβάνεται ότι πορεύεται χωρίς συνεννοήσεις και χωρίς συμμάχους σε ένα ακόμα θέμα».

Η Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω» υπενθυμίζει ότι οι προσπάθειες επίλυσης του θέματος, κατά το παρελθόν, «έχουν προσκρούσει σε κοντόφθαλμα κομματικά συμφέροντα, αφαιρώντας από την πατρίδα ένα δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού, που μπορεί να συνεισφέρει στην αναγέννησή της».

Εξειδικεύοντας παράλληλα τις θέσεις της σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επισημαίνει τα εξής:

  • «Είναι αυτονόητο να έχουν το δικαίωμα ψήφου όλοι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ε.Ε. στα κράτη όπου ζουν. Άλλωστε, μετέχουν ήδη στις ευρωκλογές. Η πρακτική ρύθμιση για αυτούς είναι σχετικά εύκολη. Μπορεί να υλοποιείται με την επίδειξη ελληνικού διαβατηρίου ή ταυτότητας.
  • Στους ευρισκόμενους στις υπόλοιπες ηπείρους Έλληνες, το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος μπορεί να φτάσει μέχρι τη δεύτερη γενιά.
  • Το εκλογικό δικαίωμα μπορεί να ασκείται στις κατά τόπους διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας, με αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώπιον δικαστικού εκπροσώπου. Η επιστολική ψήφος αποκλείεται κατηγορηματικά.
  • Το αποτέλεσμα της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων πολιτών να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα της Επικρατείας.
  • Έως 15 έδρες, από το σημερινό μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος, θα διατίθεται για την υλοποίηση των πιο πάνω».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή