Ψήφων αποδήμων: Αψιμαχίες Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ παρά τα σημάδια σύγκλισης

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 10:42
UPD:10:46
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, παρά τα σαφή σημάδια σύγκλισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τα δυο πολιτικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται για… πιρουέτες και λαϊκισμό, δυναμιτίζοντας το κλίμα λίγες ώρες πριν την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών διεργασιών με στόχο μία κοινώς αποδεκτή λύση για το ζήτημα των αποδήμων.

«Περίσσειος λαϊκισμός από τη Ν.Δ.»

«Μιας και η Ν.Δ. συνεχίζει να κινείται με περίσσειο θράσος και λαϊκισμό στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, προχώρησε στην εκπόνηση
ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα» ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να
"λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

«Πιρουέτα από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Προηγήθηκε η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των αποδήμων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ  βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί  σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι «είναι καλοδεχούμενη η πιρουέτα», καθώς  «θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής».

Το παρασκήνιο

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπαναχωρήσει από την προϋπόθεση «ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών» για τους απόδημους, αποδεχόμενος τις προϋποθέσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για την υπό όρους άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκ μέρους των Ελλήνων του Εξωτερικού.

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχική θέση της Κουμουνδούρου αποτελούσε η μη ένταξη των ψήφων των αποδήμων στο τελικό εκλογικό δικαίωμα, και η εκλογή βουλευτών της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζητούν τον ορισμό συγκεκριμένων προϋποθέσεων για το δικαίωμα στο εκλέγειν, οι οποίες αφορούν:

  • Την ύπαρξη οικονομικών δεσμών και φορολογικών υποχρεώσεων με την Ελλάδα (π.χ. ενεργό ΑΦΜ)
  • Την καθιέρωση χρονικού ορίου απουσίας από την Ελλάδα (π.χ. 30 έτη).

Νέα πρόταση από τη Ν.Δ.

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, η οποία επί της ουσίας υιοθετεί τις προτάσεις των δύο κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει τα εξής:

  • Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
  • Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
  • Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή