ΥΠΕΞ: Σταθερή η στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 19:15
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, στην οποία το γαλλικό βέτο απέτρεψε το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. 

 «Στηρίζουμε μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως η θέση αυτή, όπως υπογραμμίστηκε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους». Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει πυρά τόσο κατά της Ε.Ε. όσο και κατά της Ν.Δ. «Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών και την αναξιοπιστία της Ε.Ε.» σχολίασε το γραφείο Τύπου του κόμματος. 

Τόνισε δε ότι μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, «ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή