Τεταμένο το κλίμα στη βόρεια Συρία - Για 16 νεκρούς κάνουν λόγο οι Κούρδοι

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 16:14
UPD:16:45
EPA/STR
A- A A+

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη συριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

Και αυτό διότι, οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατήγγειλαν τον θάνατο 16 μαχητών, ως απόρροια της προώθησης του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συγκεκριμένα, οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις Κούρδων κοντά στην παραμεθόρια πόλη, παραβιάζοντας τους όρους της εκεχειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρας αλ-Άιν, η οποία μέχρι πρότινος τελούσε υπό τον έλεγχο των Κούρδων, βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Το μεσημέρι της Κυριακής, πάντως, ο ανταποκριτής του AFP μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός επέτρεψε σε τουλάχιστον 50 οχήματα, ανάμεσα στα οποία και αρκετά ασθενοφόρα, να φύγουν από την πόλη.

Την ίδια ώρα, πυκνοί καπνοί εξακολουθούν να βγαίνουν από το νοσοκομείο, όπως και από άλλα δημόσια κτίρια.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστήριξε ότι τα ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες αμάχους και μαχητές.

Η Άγκυρα ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στις 9 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.

Την περασμένα Πέμπτη, Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση της απομάκρυνσης των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Εντός αυτής της ζώνης βρίσκεται και η πόλη Ρας αλ-Άιν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την πλήρη αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την παραμεθόρια πόλη, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις τουρκικές δυνάμεις.

Ανώτατος αξιωματούχος των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η αποχώρηση των Κούρδων θα πραγματοποιείται σταδιακά έως την Τρίτη, ημέρα εκπνοής της κατάπαυσης του πυρός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή