Από τη βόρεια Συρία φεύγουν οι Κούρδοι - Εκκενώθηκε η πόλη Ρας αλ-Άιν

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 18:25
UPD:18:33
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Από την παραμεθόρια πόλη Ρας αλ-Άιν αποχώρησαν οι κουρδικές δυνάμεις, τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουν ολοκληρώσει την εκκένωση της παραμεθόριας πόλης» επιβεβαίωσε στο πρακτορείο «AP» ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, το πρακτορείο «AFP» μετέδωσε ότι δεκάδες Κούρδοι μαχητές έχουν εγκαταλείψει τη Ρας αλ-Άιν, η οποία είναι περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Μάλιστα, την είδηση επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο γνωστοποίησε την αποχώρηση ενός κομβόι 86 οχημάτων, με κατεύθυνση προς τα νότια.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα οχήματα, συμπεριλαμβάνονται και αρκετά ασθενοφόρα, τα οποία φέρεται να μεταφέρουν τραυματίες Κούρδους.

Το Σάββατο, άλλωστε, στην πόλη, η οποία βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Συρίας, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Τουρκία, αφίχθη και ιατρική βοήθεια.

Στο μεταξύ, πάντως, οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων συνεχίστηκαν και σήμερα, Κυριακή, παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η Άγκυρα έκανε λόγο για έναν νεκρό Τούρκο στρατιώτη στα περίχωρα της πόλης Ταλ Αμπιάντ, ενώ οι Κούρδοι κατήγγειλαν τον θάνατο 16 μαχητών κοντά στην πόλη Ρας αλ-Άιν.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.

Το βράδυ της Πέμπτης, Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση της απομάκρυνσης των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Εντός αυτής της ζώνης βρίσκεται και η πόλη Ρας αλ-Άιν, όπως και οι πόλεις Μανμπίτζ – Κομπάνι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή