Ερντογάν για βόρεια Συρία: Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 19:35
UPD:19:41
via REUTERS/MUSTAFA KAMACI/PRESIDENTIAL PRES
A- A A+

Να επέμβει εκ νέου στη Συρία, εφόσον δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κατάπαυσης του πυρός, απείλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον για τη βόρεια Συρία, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας διαμήνυσε ότι ο τουρκικός στρατός θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις, αν δεν τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας αποχώρησης των Κούρδων μαχητών, σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

«Αναμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά» έσπευσε να προσθέσει, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνη», εξουδετερώθηκαν συνολικά 765 «τρομοκράτες», ενώ 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους «διασώθηκαν» από τους Κούρδους.

Έσπευσε δε, να διευκρινίσει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ και όχι με τους Κούρδους, ενώ επεσήμανε ότι η ζώνη ασφαλείας, βάθους 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας, θα τεθεί υπό την προστασία της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.

Το βράδυ της Πέμπτης, Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση της απομάκρυνσης των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Εντός αυτής της ζώνης βρίσκεται και η πόλη Ρας αλ-Άιν, όπως και οι πόλεις Μανμπίτζ – Κομπάνι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή