ΕΕΔΑ: Να παραταθεί η διαβούλευση στο ν/σ για χορήγηση ασύλου

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 17:29
UPD:17:31
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τη «διεθνή προστασία» ζητεί, με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Το νομοσχέδιο αφορά στην αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώς για τους πρόσφυγες και τα άτομα που δικαιούνται επικουρικής προστασίας, όπως επίσης προβλέπει τη διαδικασία χορήγησης κι ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Στην επιστολή της, η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι η νομοθετική αποκατάσταση των προβλημάτων της παροχής διεθνούς προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας η ρύθμιση αυτή να αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συζήτησης επί των επιμέρους θεμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν επαρκεί ο χρόνος των τεσσάρων εργασίμων ημερών της δημόσιας διαβούλευσης για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΕΔΑ υπογραμμίζει ότι, «δεδομένης της σπουδαιότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων», ζητεί την παράταση του χρόνου διαβούλευσης, προκειμένου τόσο η Εθνική Επιτροπή, όσο και η Κοινωνία των Πολιτών να έχουν την ουσιαστική δυνατότητα μελέτης και σχολιασμού του σχεδίου νόμου και να έχει η υπό εξέλιξη διαβούλευση «ουσιαστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή