Το Τζόκερ των 24 δόσεων

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 07:00
UPD:07:15
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Είναι σίγουρο ότι για να πιάσει κάποιος το Τζόκερ έχει ελάχιστες πιθανότητες. Πρέπει να έχει τύχη βουνό! Ακριβώς δηλαδή ό,τι χρειάζονται και οι οφειλέτες του Δημοσίου για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, στην περίπτωση που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους. Γι’ αυτό και όλοι οι φορολογούμενοι περίμεναν ότι σύντομα θα γλιτώσουν από το άγχος αυτό, θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και ότι θα πιάσουν το Τζόκερ, με τη νέα ρύθμιση που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, που θα δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και με λιγότερες επιβαρύνσεις.

Δυστυχώς, δεν τους… έκατσε. Και αυτό γιατί ο νέος Τζόκερ που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δύο «αγκάθια» μπορεί να είναι αρκετά για να απομακρύνουν τους οφειλέτες. Μπορεί να υπάρχει δυνατότητα οι δόσεις, από 12 σήμερα, να αυξάνονται σε 24, όμως «ακριβαίνει» και το επιτόκιο και ως εκ τούτου ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει υψηλότερα ποσά στην εφορία. Αν πάλι δεν έχει να τα πληρώσει, θα μπορεί να τα ρυθμίσει σε 12 δόσεις, με το καθεστώς όμως που ισχύει σήμερα, δώρο άδωρο.

Από την άλλη πλευρά, όσοι θα έχουν χρέη από έκτακτες οφειλές, π.χ. φόρος κληρονομιάς, θα μπορούν να τα ρυθμίσουν από 24 δόσεις σε 48, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μπορούν να περάσουν το «εμπόδιο» των εισοδηματικών κριτηρίων που θα τεθούν.

Γεγονός που σημαίνει ότι εάν δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις δεν θα μπορεί να «πετύχει» τις 48 δόσεις. Γενικά ο νέος Τζόκερ της κυβέρνησης δεν έχει πολύ… ρίσκο. Η ρύθμιση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι, αν τελικά υιοθετηθεί ως έχει το εν λόγω σχέδιο, άτολμη. Άτολμη πολύ απλά διότι δεν δημιουργεί ισχυρά κίνητρα, όπως πολλές δόσεις με χαμηλά επιτόκια και χωρίς κριτήρια. Μόνο έτσι θα μπορούσε, όπως έχει αποδειχτεί και «ιστορικά», να πετύχει η ρύθμιση και όλοι να νιώθουν ότι πέτυχαν το… Τζόκερ.

Οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι «ακροβατούν» ανάμεσα στις επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για πολλές δόσεις, αλλά και αυτές των θεσμών που όντας τελείως αρνητικοί σε νέες ρυθμίσεις βάζουν τσουχτερά επιτόκια και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Άρα είναι μια ρύθμιση που ισορροπεί σε δύο βάρκες.

Περισσότερες δόσεις, όμως όχι «φθηνές», όχι για όλους, αλλά με κριτήρια. Το σίγουρο είναι ότι οι οφειλέτες το Τζόκερ δεν τον πέτυχαν. Μόνο σε καμιά κινηματογραφική αίθουσα μπορεί να τον πετύχουν, αν και εκεί πάλι… τύχη χρειάζεται.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή