Στ. Πέτσας: Επιζήμια αποδεικνύεται η συμφωνία των Πρεσπών

«Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ», σχολίασε για τις απομακρύνσεις ανηλίκων από κινηματογράφους
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 12:46
UPD:14:42
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Η συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται επιζήμια, αφού βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ για την υπόθεση με την ταινία «Τζόκερ» σημείωσε δηκτικά: Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ.

«Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αυτή η πτυχή αποδεικνύει γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια, όπως έχουμε πει εξ αρχής» είπε ο κ. Πέτσας απαντώντας στην ερώτηση  εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δυσκολεύει το «erga omnes» που προβλέπει η συμφωνία και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είπε ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στην πρόσφατη Σύνοδο επιτακτικά την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, έμπρακτα, τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών. «Επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, εξηγώντας ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση της Ε.Ε. για υποστήριξη και αλληλεγγύη. Υπογράμμισε -και είναι θετικό που συμφώνησε και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να θέσουμε, ως πρώτη προτεραιότητα, την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και την ανάγκη λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου» είπε ο κ. Πέτσας και «επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών, που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη». 

Επίσης ο Πρωθυπουργός, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β΄, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές, οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές - ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν, διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που αφορά στη δυνατότητα των εκτός της χώρας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και επανέλαβε ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων, όπου και αν διαμένουν.

«Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το 'Τζόκερ'»

Για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τις απομακρύνσεις ανηλίκων από κινηματογράφους κατά την προβολή της ταινίας «Τζόκερ» και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε σε ένα προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υπάρχει, νεοφιλελεύθερο, αναχρονιστικό, ακροδεξιό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό κατέρρευσε το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όταν οι πολίτες έδωσαν εντολή διακυβέρνησης στη Ν.Δ με πολύ ισχυρό ποσοστό 40%. Αυτό που βλέπουμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύει στο ίδιο προφίλ, θα έχει την ίδια κατάληξη. Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Αν ο νόμος που φέρει και την υπογραφή του κ. Ραγκούση πρέπει να επανεξεταστεί, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τη Βουλή».

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πέτσας ανακοινώσε ότι στις 15:00 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα συζητηθούν όλα τα έργα υποδομών αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Mπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στις 20:00, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης», με τίτλο «Κυβερνώντας σε εποχές ακυβερνησίας», στο ξενοδοχείο Hyatt.

Αύριο Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και τους άξονες της στρατηγικής του, σε ομιλία στο πλαίσιο της «23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση», που διοργανώνει ο Economist.

Στις 25 Οκτωβρίου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ενώ στις 26 Οκτωβρίου θα βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στα Χανιά.

Για τον μικρό Παναγιώτη-Ραφαήλ

Για το θέμα του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ επισήμανε την πρωτόγνωρη ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας και ότι η κυβέρνηση θα είναι πάντα αρωγός.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τη μείωση του κόστους, για να εξασφαλιστεί επιπλέον ποσΠ, καθώς και η μετακίνηση του μικρού και της οικογένειάς του. Ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι κατανοεί την απόφαση του Υγειονομικού Συμβουλίου».

Επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το τι έγινε το α' εξάμηνο του 2015, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ανοικτές όλες τις επιλογές και συμπλήρωσε: «Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Το νέο στοιχείο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα γράψει βιβλίο με διευθύνσεις και ονόματα. Το περιμένουμε».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή