H Lisa Gerrard και το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 01:57
UPD:01:57
A- A A+

Μια μοναδική παράσταση που έχει μαγέψει αυτούς που αγαπούν τη μουσική του κόσμου έρχεται και στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου, στο Christmas Theater (κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου).

 Η υπέροχη τραγουδίστρια των Dead Can Dance αλλά και του soundtrack της ταινίας «Μονομάχος», Lisa Gerrard, συναντά μια από τις κορυφαίες χορωδίες γυναικών στον κόσμο, με τίτλο «The Mystery Of the Bulgarian Voices».

SVETLANA BEKYAROVA

Αυτή η παράσταση βασίζεται στο συνδυασμό μοναδικών φωνών - τραγουδιστών από τη χορωδία «The Mystery Of The Bulgarian Voices», της Lisa Gerrard (Dead Can Dance) και του παγκόσμιου πρωταθλητή του beatboxing (η τέχνη της παραγωγής φωνητικών ήχων σε μίμηση μουσικών οργάνων, κατά κύριο λόγο κρουστών) - Skiller (Aleksandar Deyanov).

Η ανθρώπινη φωνή - ως μία από τις πιο ισχυρές ανθρώπινες εκφράσεις - αποτελεί το κέντρο αυτού του μουσικού ταξιδιού.

Το 1952, ιδρύθηκε στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία η χορωδία «Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών».

Η χορωδία προτάθηκε πολλές φορές για το βραβείο Γκράμι, το οποίο έλαβε τελικά το 1990, με το δίσκο του «THE MYSTERY OF THE BULGARIAN VOICES – VOLUME II», την επιμέλεια του οποίου είχε ο Μαρσέλ Σελιέ. Η έκδοση της συλλογής γίνεται το 1987 και κάνει διάσημο το μουσικό σχήμα σε όλο τον κόσμο.

Το σημείο εκκίνησης είναι η βουλγαρική λαογραφική παράδοση, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες μουσικές παραδόσεις στην Ευρώπη, με ιστορία χιλίων χρόνων. Τα λαϊκά τραγούδια εμπνέονται από την κοινωνική ζωή και τις τελετουργίες της ζωής. Η μοναδικότητα του τραγουδιού και των φωνών ως μετάδοση βαθιών ανθρώπινων συναισθημάτων, είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της βουλγαρικής λαογραφίας. Οι τραγουδιστές σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Βουλγαρίας έχουν τα δικά τους ηχητικά και μουσικά χαρακτηριστικά (μελωδικά και αρμονικά). Κάθε τραγουδίστρια της χορωδίας «Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών» προέρχεται από μια διαφορετική περιοχή της χώρας και έχει δικό της ήχο.  Σε συνδυασμό με τις άλλες, συνθέτουν όλες μαζί τον μοναδικό ήχο της χορωδίας. Έχουν ποικίλες ηλικίες, είναι μητέρες, κόρες, αδελφές και ίσως μερικές γιαγιάδες. Και είναι όλες ξεχωριστές. Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών συγκλονίζει και μας καλεί σε ένα συγκινητικό ταξίδι  γεμάτο με ήχους που αναβλύζουν από την ανθρώπινη ψυχή. Όπως έχει πει και ο πρώτος μαέστρος της Μπορίς Πετρόφ: «Η φωνή είναι εκείνη που μοιάζει περισσότερο με την ψυχή».

Η Lisa Gerrard είναι, επίσης, ένα εξαιρετικό φωνητικό ταλέντο. Κατά τη διάρκεια της μουσικής της καριέρας, επηρεασμένη από τον ήχο διαφόρων λαϊκών παραδόσεων, κατάφερε να αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ήχο της φωνής και του τραγουδιού της. Μία από τις κύριες εμπνεύσεις της ήταν οι βουλγαρικές φωνές. Κατάφερε και βρήκε την δική της ερμηνεία του ήχου και έγραψε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα τραγούδια που βασίζονται σε αυτή.

Δημιούργησε τη δική της μελωδική «γλώσσα ήχου», βασισμένη στην ιδέα ότι ο αφηρημένος ήχος είναι πολύ πιο αυθεντική ανθρώπινη έκφραση από την αφήγηση, βασισμένη σε λέξεις. Γεννημένη στη Μελβούρνη, οι μουσικές των μεταναστών από όλο τον κόσμο αποτελούσαν το σάουντρακ της καθημερινότητάς της. Οι Dead Can Dance αποτέλεσαν την πρώτη σημαντική περίοδο της καριέρας της. Η σόλο καριέρα της Lisa Gerrard ουσιαστικά ξεκίνησε το 1995 με το άλμπουμ «The Mirror Pool» και απογειώθηκε μέσα από τις κινηματογραφικές δουλειές της όπως ήταν το σάουντρακ του «Μονομάχου» του Ρίντλεϊ Σκοτ, για το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ μαζί με τον Χανς Ζίμερ. Υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα είχε και για τις ταινίες του Μάικλ Μαν «Ali» και «Insider». Όπως έχει αναφέρει: «Υπάρχουν στιγμές που η πύλη της καρδιάς ανοίγει και τότε ξεχύνεται από μέσα της ένας ήχος που δεν γνώριζες ότι υπάρχει. Ένας ήχος πέρα από αυτόν τον κόσμο, μα και τόσο γήινος ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο ήχος που με κάνει να αισθάνομαι ευλογημένη..».

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη

1) Τα παραδοσιακά τραγούδια της Βουλγαρίας από τη χορωδία «Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών», συνοδευόμενη από την ορχήστρα και τον Skiller.

2) Τα τραγούδια της συνοδευόμενα από μια υπέροχη ομάδα μουσικών, τον Skiller και μερικές από τις φωνές της χορωδίας

3) Ειδικά γραμμένα για την παράσταση τραγούδια, στα οποία η χορωδία «Το μυστήριο των βουλγαρικών φωνών» και η Lisa Gerrard αλληλοεπιδρούν στη σκηνή και τραγουδούν μαζί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή