Ακέφαλο αρχαίο άγαλμα σε χωράφι της Ελασσόνας

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 01:57

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Ένα αρχαιολογικό αντικείμενο ιστορικής σημασίας, εντοπίστηκε σε χωράφι στη Δολίχη Ελασσόνας, από αγρότη που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.

Πρόκειται για τμήμα ακέφαλου αγάλματος το οποίο και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο αγρότης διαπίστωσε πως το αλέτρι του είχε προσκρούσει σε κάτι μεγάλο. Αμέσως κατέβηκε από το τρακτέρ για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εικόνα. Το αγροτικό του εργαλείο είχε ξεθάψει από τη γη ένα αρχαίο άγαλμα, το οποίο ξεπερνούσε σε μήκος το ένα μέτρο, ήταν ακέφαλο και αποτύπωνε μία γυναικεία μορφή.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ανέφερε ότι η υπηρεσία θα προχωρήσει στην εξέταση του αγάλματος, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται και το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περιοχή κατά καιρούς έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ οι κάτοικοι ζητούν να αξιοποιηθεί ο χώρος «Καστρί Δολίχης», όπου τοποθετείται η αρχαία Δολίχη έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Εκεί, όπου για την ιστορία, έληξε ο Β’ Μακεδονικός, το 196 π.Χ. όταν ο Ρωμαίος Κόιντος Φλαμινίνος νίκησε τον Φίλιππο Β’. Άποικοι από την αρχαία Δολίχη, έκτισαν σε ανάμνηση της πατρίδας τους την Δολίχη στη βόρεια Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή