Επένδυση στην κοινωνική καινοτομία από την Bayer Hellas

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 10:30
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 και με στόχο την προστασία των πολιτών η Bayer Hellas σύναψε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Science Communication (SciCo) και Science For You (SciFY) και επενδύει οικονομικά στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού προγράμματος τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας, ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών.

 Μετά τις πυρκαγιές η εταιρεία υποστήριξε την πρωτοβουλία κοινωνικής καινοτομίας των δύο οργανισμών στην διοργάνωση του μαραθωνίου Fireathon ο οποίος στόχευε στην ανάπτυξη των προαναφερόμενων λύσεων. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εξαιρετικά μεγάλη με αποτέλεσμα 65 άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους να συνεργαστούν αρμονικά για ένα μήνα καταθέτοντας τις προτάσεις τους και ψάχνοντας τρόπους να τις αναπτύξουν εποικοδομητικά.

Οι προτάσεις που προκρίθηκαν προχώρησαν σε ένα νέο μαραθώνιο στα 21 Σεπτεμβρίου 2018 και έπειτα από τρεις ημέρες, πολυάριθμες γραμμές κώδικα, αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και διαφορετικών διασυνδεδεμένων πηγών αλλά και γνώσης και εμπειρίας από παραδείγματα άλλων χωρών οι ομάδες, κατάφεραν να κατασκευάσουν 6 πρωτότυπα τα οποία αφορούσαν σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των πολιτών, η πρόβλεψη και η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και η αντιμετώπιση περιστατικών σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, το Fireathon αν και αποδείχθηκε απροσδόκητα καλό μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσω οικονομικής υποστήριξης και σ’ αυτό το κομμάτι βοήθησε η Bayer Hellas.

Σε δεύτερη φάση το Fireathon θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μια ολοκληρωμένης λύσης διαθέσιμης σε όλους η οποία, θα αξιοποιηθεί στην πράξη και θα αποδείξει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι πολίτες με συνεργασία κατάλληλη υποστήριξη  μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις και να καινοτομήσουν.

Στους επόμενους 9 μήνες το Fireathon θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, φορείς, Δήμους, την Πολιτική Προστασία, ειδικούς επιστήμονες, εθελοντές την Πυροσβεστική και όσους περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες για να καταθέσουν όλοι κομμάτια γνώσεων και κατάρτισης που διαθέτουν έτσι ώστε, να συν-διαμορφωθούν πρακτικές και να προκύψουν αξιοποιήσιμες λύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή