Ρωσία: Νέος νόμος για περισσότερους ελέγχους στο Διαδίκτυο

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 13:51
UPD:15:41
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Ένας νόμος που προβλέπει νέους ελέγχους στο Διαδίκτυο έχει τεθεί σε ισχύ στη Ρωσία εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να σωπάσει τους επικριτές της.

Θεωρητικά, ο νόμος «κυρίαρχο Δαδίκτυο» δίνει στους αξιωματούχους ευρείες εξουσίες για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στον ρωσικό ιστό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στόχος του νέου νόμου είναι η βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Εκπρόσωπος μάλιστα δήλωσε ότι οι χρήστες δεν θα παρατηρήσουν καμία αλλαγή.

Επικριτές του νέου μέτρου ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία ότι το  Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας μέσω διαδικτύου παρόμοιο με εκείνο της Κίνας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφές πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νόμος ή πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι, δεδομένων των τεχνολογικών προκλήσεων και του υψηλού κόστους.

Επί της ουσίας, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να απενεργοποιεί τις συνδέσεις εντός της Ρωσίας ή εντελώς στον παγκόσμιο ιστό «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι συνιστά απειλή και τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή