Χορήγηση παραγώγων αίματος απευθείας στα πανεπιστημιακά και ιδιωτικά νοσοκομεία

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 18:17
UPD:18:19
A- A A+

Σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς καμία ταλαιπωρία από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η εφαρμογή της απόφασης ξεκινά πιλοτικά σε τρία νοσοκομεία (πανεπιστημιακά και ιδιωτικά) και θα επεκταθεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα τελευταία χρόνια, οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά και σπάνια  νευρολογικά, αιματολογικά και άλλα νοσήματα έχουν μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία τους όταν πρόκειται για παράγωγα αίματος, όπως η γ-σφαιρίνη.

Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς την προμηθεύονται από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων κι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι συνεχείς ελλείψεις των παραγώγων αίματος που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, περιμένοντας σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συχνά χωρίς αποτέλεσμα.

Το σύμφωνο υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, για το «Αιγινήτειο» νοσοκομείο κι εκπροσώπους ιδιωτικών θεραπευτηρίων, παρουσία εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, όπως η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) κι ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος.

Με την ίδια απόφαση, δίνεται τέλος και στην ταλαιπωρία των ασθενών με νόσο Pompe, οι οποίοι επίσης δεν θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο όπου και παρακολουθούνται.

Παράλληλα, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια των σκευασμάτων γ-σφαιρίνης και να μην παρατηρηθούν ξανά ελλείψεις, υλοποιείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια τις ανάγκες της χώρας σε γ-σφαιρίνη.

«Για εμάς, πρώτοι απ' όλους είναι οι πάσχοντες, οι ευπαθείς ομάδες. Κάνοντας καθημερινά πράξη αυτό που έχουμε υποσχεθεί, διευκολύνουμε τη ζωή τους» είπε, μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, ο Βασίλης Κικίλιας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος, Νάντια Σπίγγου, ευχαρίστησε τον υπουργό για την απόφαση αυτή, που ανακουφίζει πάρα πολλούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί και τώρα, με μεγαλύτερη ευκολία θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους.

«Είμαι ασθενής 30 χρόνια, έχω νοσήσει από το 1990 κι έχω μείνει περίπου 15 χρόνια σχεδόν κλινήρης. Έχοντας αυτό τον σύλλογο, λειτουργούμε εθελοντικά και θέλουμε δίπλα μας το κράτος. Βλέπουμε να υπάρχει μια αλλαγή, γιατί πραγματικά αυτή η πρώτη προσπάθεια δείχνει ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και το κράτος θα είναι αρωγός δίπλα μας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασθενείς ταλαιπωρούνταν, γιατί δεν έβρισκαν το φάρμακό τους. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε τεράστια προβλήματα, δεν υπήρχε γ-σφαιρίνη, ο κόσμος ήταν σε μεγάλη αναστάτωση, κινδύνευαν ζωές. Υπήρχαν άνθρωποι που έπρεπε οπωσδήποτε να λάβουν το συγκεκριμένο φάρμακο για να αποφύγουμε τα χειρότερα» ανέφερε η κ. Σπίγγου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή