«Φοράμε λευκό»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 09:23
UPD:09:26
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με κεντρικό μήνυμα «Φοράμε λευκό» και δημιουργικό όχημα το λευκό, το χρώμα της διαφάνειας, της καθαρότητας, της ελπίδας, αλλά και διεθνές χρώμα-σύμβολο της εκστρατείας ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα ξεκίνησε μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα  από τη Roche Hellas, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης της νόσου, δημιουργήθηκε το site www.foramelefko.gr, ενώ μέσω του hashtag #foramelefko, έχει ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τους προβληματισμούς του, αλλά και να μεταδώσει το δικό του προσωπικό μήνυμα.

Και επειδή «Φοράμε λευκό» και στο Facebook, δημιουργήθηκε Facebook Frame http://bit.ly/foramelefko με τo οποίο ο καθένας μπορεί να «φορέσει λευκό» στη photo-profile του, συμμετέχοντας ενεργά στην καμπάνια ευαισθητοποίησης

Πάνω από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα

Η ανάγκη για ενημέρωση του κοινού για τη νόσο είναι μεγάλη, καθώς o καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες, σύμφωνα με τον  πρόεδρο της ΕΟΠΕ, διευθυντή  της Ογκολογικής Μονάδας «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ» Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μπουκουβίνα και τον πρόεδρο της ΕΕΑΟ, συντονιστή διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Νοσοκομείου στο νοσκομείο Αλεξάνδρα, Γιώργο Πισσάκα.

Ο κ. Μπουκοβίνας επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να προσέχουμε όλοι στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης, είναι το που βρίσκεται το ψέμα και που η αλήθεια. Είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε να ενημερώνεται το κοινό αποτελεσματικά και αξιόπιστα για σοβαρές νόσους όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Στις τρέχουσες εξελίξεις και στην αντιμετώπιση της νόσου με ακτινοθεραπεία αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Πισσάκας σημειώνοντας ότι «η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις ειδικότητες που αναλαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό η ακτινοθεραπεία έχει κομβικό ρόλο σε όλα σχεδόν τα στάδια της νόσου και αυτό κάνει  κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών ακτινοθεραπείας και για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές».

Αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε νέες θεραπείες

Η πρόεδρος του ECPC-European Cancer Patient Coalition και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛ.Ο.Κ.κα Καίτη Αποστολίδου τόνισε ότι η πλευρά των ασθενών αγκαλιάζει την πρωτοβουλία ‘Φοράμε λευκό’ τονίζοντας, για μία ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε θέματα έγκαιρης και ορθής διάγνωσης αλλά κυρίως πρόσβασης σε εξατομικευμένη ιατρική με νέα διαγνωστικά μέσα και καινοτόμες θεραπείες, που μπορούν να βελτιώσουν την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Κλείνοντας η διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων Roche Hellas κα Ξένια Καπόρη επισήμανε ότι η στέκεται στο πλευρό των ασθενών και προσπαθεί να καινοτομεί στην ανάπτυξη κλινικά διαφοροποιημένων θεραπειών που τους βοηθούν να ζουν περισσότερο και καλύτερα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή