Μόσχα: Η ατζέντα της συνάντησης Δένδια - Λαβρόφ

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 10:55
UPD:11:22
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας, όπως επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές, είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων. Σημειώνεται, πως σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει στον κ. Λαβρόφ το ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ η ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να επεκταθεί και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε..

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή