Στρατηγική συνεργασία DEMO - Mylan στον τομέα της ογκολογίας

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 09:20
UPD:09:21
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της θέσης και των δύο εταιρειών στο πεδίο της ογκολογίας ανακοίνωσαν η DEMO ΑΒΕΕ και η Mylan Ελλάδας. Συγκεκριμένα η  DEMO ΑΒΕΕ αναλαμβάνει την αποκλειστική κυκλοφορία και διανομή στην Ελλάδα του βιοομοειδούς της τραστουζουμάμπης της Mylan για όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις. Το νέο σκεύασμα έρχεται να προστεθεί και να εμπλουτίσει το ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο βιοομοειδών φαρμάκων που διανέμονται από την DEMO ΑΒΕΕ στην Ελλάδα.

Η τραστουζουμάμπη στην ογκολογία

Η τραστουζουμάμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με HER2 θετικό πρώιμο καρκίνο μαστού (ΠΚΜ), μεταστατικό καρκίνο μαστού (ΜΚΜ) και μεταστατικό καρκίνο στομάχου (ΜΚΣ). Υπό την επίβλεψη του αντίστοιχου θεράποντος ιατρού, μπορεί να συνταγογραφείται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ανάλογα με τη σχετική διάγνωση.

Η κυκλοφορία της τραστουζουμάμπης γίνεται έπειτα από θετική γνωμοδότηση της CHMP τον Οκτώβριο του 2018 και έγκριση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2018. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα από την κλινική μελέτη φάσης III (HERITAGE) η οποία περιλάμβανε αξιολόγηση της ομοιότητας σε αναλυτικές δοκιμές, προκλινικές και κλινικές μελέτες. Τα αποτελέσματα δεν κατέδειξαν κλινικά σημαντικές διαφορές στην ποιότητα, τη δραστικότητα και την ασφάλεια και, ως εκ τούτου, τεκμηριώθηκε η βιοομοιότητα με το προϊόν αναφοράς.

Ο επιπολασμός του καρκίνου στην Ευρώπη

Ο καρκίνος αποτελεί τη 2η  σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού μόνο, σε συχνότητα εμφάνισης αφορά 562.000 άτομα στην ευρωπαϊκή επικράτεια του ΠΟΥ με πάνω από 400.000 στις 28 χώρες της ΕΕ.

Η εισαγωγή «αντι-HER2» σκευασμάτων στη θεραπεία ασθενών με HER2+ καρκίνο μαστού, που αποτελεί την πλέον επιθετική μορφή της νόσου, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών, τόσο στο πρώιμο όσο και στο προχωρημένο στάδιο.

Η νέα συνεργασία θα συμβάλει στη μείωση του κόστους για το σύστημα Υγείας

Αναφορικά με τη νέα συνεργασία ο κ. Γιώργος Παναγάκης, γενικός διευθυντής της Mylan σε Ελλάδα και Κύπρο, επεσήμανε ότι είναι ένα μεγάλο  βήμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της πρόσβασης ασθενών με HER2 θετικό καρκίνο μαστού και καρκίνο στομάχου στη θεραπεία, και στη μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας. Ενώ, ο γενικός διευθυντής της DEMO κ. Δημήτρης Δέμος, είπε ότι, οι προσιτές  οικονομικά θεραπείες και η πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε αυτές είναι θέματα καίρια για το σύστημα Υγείας και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ως εταιρεία μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή