ΥΠΑΑΤ: Αυστηροποίηση των μέτρων για την αφρικανική πανώλη

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 21:54
UPD:21:58
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Η αυστηροποίηση κι εντατικοποίηση των μέτρων για την αποτροπή εισόδου της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα αποφασίστηκε σήμερα σε διϋπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπό την υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, των γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση, κι Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία  εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου) αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, καθώς δεν υπάρχει κρούσμα της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην ελληνική επικράτεια.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε η ανάγκη, αυστηροποίησης κι εντατικοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, μετά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα εξειδικεύονται και τίθενται σε άμεση εφαρμογή. 

Το ΥΠΑΑΤ επαναλαμβάνει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται σε καμιά περίπτωση στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή