Οικονομική Αστυνομία-ΣΕΚ: Στο φως δύο παράνομα εργαστήρια παρασκευής και διακίνησης καπνού

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 12:48
UPD:12:51
Δελτίο Τύπου
A- A A+

Δύο υποθέσεις παράνομης παρασκευής και διακίνησης καπνού έφερε στο φως η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο ελέγχων και ερευνών, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΣΕΚ).

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα. Ως εμπλεκόμενοι, συνελήφθησαν προχθές, στη διάρκεια επιχείρησης, έξι άτομα, ηλικίας 49 έως 64 ετών, μεταξύ των οποίων και 60χρονος αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Όπως πρόεκυψε έπειτα από πολύμηνη έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει κι εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών ειδών και την πώληση τους στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2019, ο 60χρονος αρχηγός της οργάνωσης είχε νοικιάσει χώρο σε περιοχή της Αττικής, όπου είχε εγκαταστήσει πλήρες σύγχρονο παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας παρασκευής και συσκευασίας καπνού, με εξοπλισμό που μπορούσε να παράγει μεγάλες ποσότητες συσκευασμένου καπνού.

Στο πλαίσιο των ερευνών, στο σπίτι 64χρονου συλληφθέντος βρέθηκε και υπόγειος χώρος όπου εντοπίστηκε από κοινού με άλλους τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 61, 62 και 55 ετών, να συσκευάζουν καπνούς επώνυμων εταιρειών.

Σε έρευνα στο σπίτι του 60χρονου αρχηγού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.450 ευρώ και πέντε κινητά τηλέφωνα, ενώ σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσε, βρέθηκαν δύο κλειδιά και τηλεχειριστήριο πόρτας, τα οποία αντιστοιχούσαν στην αποθήκη που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Σε έρευνες σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, καθώς και στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1.254 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων με ετικέτες επώνυμων εταιρειών, 34,5 κιλά λεπτοκομμένου καπνού, κύλινδρος ύγρανσης που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία καπνού, 10 ρολά διάφανης ταινίας που χρησιμοποιείται στη συσκευασία καπνού, αεροσυμπιεστής και γερανός, θερμαντήρας, περονοφόρο ανυψωτικό χειροκίνητο μηχάνημα, δύο κυλιόμενοι ταινιοδιάδρομοι, δύο μηχανές συσκευασίας καπνού, πέντε ζυγαριές ακριβείας, καθώς και τέσσερις κούτες με πλήθος άδειων συσκευασιών επώνυμων εταιρειών καπνού.

Οι συσκευασίες καπνού που κατασχέθηκαν στερούνταν των ένσημων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών, ενώ οι διαφυγόντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις από αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 23.528 ευρώ.

Οι συνολικοί διαφυγόντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του παράνομου εργαστηρίου, βάσει της παραγωγικής δυναμικότητας των κατασχεθέντων μηχανημάτων, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νόμων για τον Τελωνειακό Κώδικα και τα όπλα, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Και δεύτερο εργαστήριο συσκευασίας καπνού

Στη δεύτερη περίπτωση, μετά από αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε προχθές σε περιοχή της Αττικής, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συσκευασίας καπνού.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Κούτες με πλήθος αχρησιμοποίητων συσκευασιών καπνού επώνυμων εταιριών

Σε έρευνα που έγινε εκεί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80.700 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων με ετικέτες επώνυμων εταιρειών, 2.310 κιλά χύμα κατεργασμένος καπνός, μηχάνημα περιτυλίγματος σελοφάν, 25 κούτες με πλήθος αχρησιμοποίητων συσκευασιών καπνού επώνυμων εταιρειών, πλήθος ρολών με αυτοκόλλητα σφράγισης συσκευασιών καπνού και έξι ρολά διάφανου σελοφάν.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται σε 1.535.884,18 ευρώ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή