Ιράκ: Πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών - Τρεις νεκροί

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 06:52
UPD:07:53
REUTERS/ALAA AL-MARJANI
A- A A+

Τουλάχιστον τρεις ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάνω από 100 άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επίσης χρήση πραγματικών πυρών στη Βαγδάτη, που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς το κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης συνεχίζει τις κινητοποιήσεις παρά τον κίνδυνο να εκτυλιχθεί λουτρό αίματος.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου, με κεντρικά αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης και την αποχώρηση από το προσκήνιο μιας πολιτικής ελίτ που πολλοί στο Ιράκ χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη και ανίκανη, για ένα διάστημα έμοιαζε να έχει προκαλέσει παράλυση στις αρχές. Όμως έναν μήνα και πλέον - και αφού 319 έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί - μοιάζουν να τηρούν σκληρότερη στάση παρά ποτέ και να πυκνώνουν τις τάξεις τους.

Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να τερματίσουν «με όλα τα μέσα» τις διαδηλώσεις, που συντάραξαν τη Βαγδάτη, αλλά και την Τεχεράνη. Για ορισμένους το Ιράν υπήρξε ο αρχιτέκτονας του σημερινού πολιτικού συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις πελατειακές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ καλούν τη Βαγδάτη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε την Κυριακή τις αρχές του Ιράκ να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, αλλά και να δώσουν τέλος στην καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η Ουάσιγκτον θέλει «η ιρακινή κυβέρνηση να τερματίσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών και να τηρήσει την υπόσχεση του προέδρου [Μπαρχάμ] Σάλεχ ότι θα υιοθετηθεί μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή