Ισπανία: Αποκλείουν συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα οι Σοσιαλιστές

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 16:00
UPD:16:06
REUTERS/SUSANA VERA
A- A A+

Το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, απέκλεισαν σήμερα οι Σοσιαλιστές, μετά τις χθεσινές επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες οδήγησαν σ’ ένα βαθιά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες να σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση στη χώρα.

«Δεν θα στοιχηματίσουμε σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση το στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Χοσέ Λουίς Αμπάλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κέρδισαν 120 έδρες στο 350μελές ισπανικό κοινοβούλιο, ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς να πρέπει να βασιστούν στα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφάλισε 87 έδρες, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση στα ποσοστά του από τις εκλογές του Απριλίου. Το ακροδεξιό Vox ήρθε τρίτο κόμμα με 52 και οι Unidas Podemos, η συμμαχία της Ενωμένης Αριστεράς με το αντισυστημικό Podemos, εξασφάλισαν 35 έδρες.

Μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα για τους Ciudadanos, οι οποίοι έχασαν περισσότερες από 40 έδρες, ο πρόεδρος Άλμπερτ Ριβέρα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή