Φιάσκο η τουρκική επιχείρηση επαναπατρισμού των μελών του ΙΚ

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 09:41
UPD:10:00
REUTERS/THAIER AL-SUDANI
A- A A+

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η τουρκική επιχείρηση για επιστροφή των τζιχαντιστών μελών του Ισλαμικού Κράτους, από την πρώτη κιόλας μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή. Όπως έγινε γνωστό και επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή στη βρετανική «Telegraph», οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν στον Αμερικανό που επιχείρησε να επαναπροωθήσει η Τουρκία στη χώρα του να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος - στις Καστανιές Έβρου – καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Αμερικανός επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εκτιμάται ότι τέθηκε ξανά υπό κράτηση.

Όπως είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, η Άγκυρα επρόκειτο από χθες να αρχίσει τον επαναπατρισμό των συλληφθέντων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία απέλασε έναν Αμερικανό τζιχαντιστή και την Πέμπτη πρόκειται να απελάσει επτά ακόμη Γερμανούς τζιχαντιστές, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ύστερα από την ανακοίνωση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η διαδικασία έχει επίσης κινητοποιηθεί για 11 Γάλλους, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες ή με ποιον τρόπο θα απελαθούν οι τζιχαντιστές, δεδομένου ότι έχει ανακληθεί η υποκοότητα πολλών μελών του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα μάλιστά κάνει λόγο για «νέα μέθοδο» της Ευρώπης. 

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.201 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία έχει συλλάβει 287 ενόπλους στη Συρία.

Η Τουρκία επικρίνει τους Ευρωπαίους συμμάχους της επειδή αρνούνται να πάρουν πίσω τα κρατούμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή