Ο Ιρανός ΥΠΕΞ περιφρονεί τις ευρωπαϊκές απειλές για κυρώσεις

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 12:17
UPD:12:19
REUTERS/Carlo Allegri
A- A A+

Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Ιράν βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη χθεσινή προειδοποίηση της Ε.Ε. προς την Τεχεράνη ότι εάν δεν τηρήσει τη συμφωνία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να πείσουν την Τεχεράνη να εξακολουθήσει να τηρεί τη συμφωνία, γνωστή και ως JCPOA, βάσει της οποίας δέχθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το Ιράν άρχισε εκ νέου τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σε μία σαφή παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το Ιράν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επιβοή των νέων κυρώσεων.

Η Τεχεράνη κατηγορεί εδώ και καιρό τους Ευρωπαίους ότι δεν της εξασφαλίζουν τα οικονομικά οφέλη που θα έπρεπε να λαμβάνει, βάσει της συμφωνίας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία - Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με την οποία καλούν την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με αυτή, υπό την απειλή λήψης μέτρων, περιλαμβανομένων κυρώσεων.

«Προς τους συναδέλφους μου της ΕΕ/Ε3: 1. “Τηρήσαμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει της JCPOA» ΕΣΕΙΣ; Αλήθεια; Δείξτε μου ΜΙΑ την οποία έχετε τηρήσει τους τελευταίους 18 μήνες. 2. Το Ιράν έθεσε σε εφαρμογή και εξάντλησε τον μηχανισμό επίλυσης διαφωνιών την ώρα που εσείς καθυστερούσατε. Τώρα εκμεταλλευόμαστε την παρ.36», έγραψε ο Ζαρίφ.

Το Ιράν αναφέρει ότι η παράγραφος 36 της συμφωνίας του επιτρέπει να περιορίζει τις δεσμεύσεις του εφόσον οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει δεν συμμορφώνονται με αυτή. Οι Ευρωπαίοι το απορρίπτουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή