Σόιμπλε: Αν δεν ενωνόταν η Ευρώπη, δε θα υπήρχε ενωμένη Γερμανία

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 18:19
UPD:18:23
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, τίμησαν ο Πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι και ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είπε πως «αν δεν ενωνόταν η Ευρώπη, αν δεν υπήρχε η επιθυμία των Ευρωπαίων να συμπορευθούν σε Ανατολή και Δύση, δε θα υπήρχε και ενωμένη Γερμανία».

«Οι Γερμανοί δε θα ξεχάσουν ποτέ την εμπιστοσύνη που τους επιδείχθηκε και η οποία έκανε εφικτή την επανένωση, παρά τα τραύματα που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, τον οποίo εξαπέλυσε η Γερμανία, είχε αφήσει στην ήπειρο», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αξίες και η ελευθερία δεν εξαπλώνονται χωρίς αντίσταση και πρόσθεσε» «η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη βρίσκεται υπό πίεση - η αλήθεια δεν έχει πλέον σημασία και ο εθνικός εγωισμός κυριαρχεί. Ωστόσο, τα πιο καίρια ερωτήματα - ο επισιτισμός σε όλο τον κόσμο, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια - μπορούν να απαντηθούν μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. (…) Πρέπει να ξεπεράσουμε τη στενομυαλιά, τον εγωισμό και το φόβο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μνημόνευσε τους θαρραλέους πολίτες της Ευρώπης «οι οποίοι ειρηνικά, χωρίς καμία άσκηση βίας, αλλά μέσω της δύναμης της θέλησής τους και μόνο, μπόρεσαν να αποτινάξουν τα δεσμά που τους είχαν επιβληθεί για δεκαετίες».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δυστυχώς, η δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και οι αξίες και οι αρχές στις οποίες αυτή στηρίζεται, δεν είναι άτρωτη. Χρειάζεται αφοσίωση και αποφασιστικότητα από όλους μας για να τις προστατεύσουμε. (…) Ως μάρτυρας εκείνων των ιδιαίτερων ημερών στο Βερολίνο, δε μπορώ παρά να παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία την επιστροφή των φαντασμάτων του παρελθόντος στην Ευρώπη, που νομίζαμε ότι είχαμε θάψει υπό το βάρος της ιστορίας» πρόσθεσε, καταδικάζοντας την επάνοδο του αντισημιτισμού, αλλά και με την ευκαιρία της επετείου των επιθέσεων στο Παρίσι, ενθυμούμενος τις ζωές που χάθηκαν πριν τέσσερα χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή