Νέα ένταση ΗΠΑ - Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 08:50
UPD:08:57
REUTERS/Reuters Staff
A- A A+

Κοντά στα νησιά τα οποία διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα έπλευσαν δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ τις δύο τελευταίες ημέρες, σε μία περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός είναι ένα από τα σημεία τριβής στις σινοαμερικανικές σχέσεις, μαζί με τον εμπορικό πόλεμο, τια αμερικανικές κυρώσεις, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος των πλούσιων σε πόρους υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας, Έχει δημιουργήσει τεχνητά νησιά όπου έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές μονάδες της. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διεκδικούν επίσης τμήματα της θαλάσσιας περιοχής.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει πολλές φορές εξοργίσει την Κίνα διεξάγοντας αυτό που ονομάζει «ελεύθερη ναυσιλοΐα» και πλέοντας κοντά σε νησιά τα οποία διεκδικεί η Κίνα υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της συμβαδίζουν με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς.

Μόλις προ ημερών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ συναντήθηκε στην Μπανγκόκ με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέι Φενγκχέ. Το Πεκίνο προειδοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να πάψουν να κάνουν επιδείξεις δύναμης και να «μην προκαλούν και κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα». Σήμερα, οι  ένοπλες δυνάμεις της Κίνας προέτρεψαν εκ νέου τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα που το Πεκίνο θεωρεί «προκλητικές», ώστε να αποφευχθούν «απρόβλεπτες συνέπειες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή