Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό: «Επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους και παραπληροφορούν»

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 15:20
UPD:15:22
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αιχμή και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι «εγκαταλείποντας οριστικά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, προχωρά σε αλλαγές που επιβαρύνουν άμεσα τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων». 

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επισημαίνει συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση επαναφέρει το σύστημα των κλάσεων, κάτι που «συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών». Όπως σημειώνει, «πρόκειται για μια μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση», αλλά «συνιστά ταυτόχρονα και κατάφωρη αδικία: σύμφωνα με το σύστημα των κλάσεων κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο πρώτος θα έχει επιβάρυνση 420 ευρώ ο δε δεύτερος ελάφρυνση 7.400 ευρώ τον χρόνο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς να επιλέγουν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές για να πάρουν αυξημένη σύνταξη. «Αυτή τη δυνατότητα την έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017» υποστηρίζει.

Σημειώνει ακόμη πως «η κυβέρνηση καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι έλαβαν συνολικά 830 εκατ. ευρώ το 2019». Όπως αναφέρει, «αντί της 13η σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για τις υψηλότερες συντάξεις- η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους με ένα 'μέρισμα' το οποίο θα είναι ουσιωδώς μειωμένο και θα καταβάλλεται μόνο αν και εφόσον υπάρχει επαρκές υπερπλεόνασμα από τα τέλη του 2020».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική και στα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι μεγάλη μερίδα τους «συντονισμένα επιχειρούν να παρουσιάσουν τις καταστροφικές ρυθμίσεις για τη συντριπτική πλειονότητα ως θετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε έναν ειδυλλιακό ασφαλιστικό τοπίο».

«Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους της, δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πολύ καιρό. Σύντομα, αν δεν ανατραπούν οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας, τον φουσκωμένο λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή