Σχεδόν 6 εκατ. δολάρια πωλήθηκε πίνακας της Φρίντα Κάλο

Σε δημοπρασία του Οίκου Christie's, στη Νέα Υόρκη
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 09:03
UPD:17:55
A- A A+

Σχεδόν 6 εκατ. δολάρια πωλήθηκε πίνακας της Φρίντα Κάλο στην τελευταία δημοπρασία του Οίκου  Christie's της Νέας Υόρκης, τιμή που υπερέβη τις αρχικές εκτιμήσεις.   

Το έργο του 1929 «Πορτρέτο κυρίας στα λευκά» έπιασε πάνω από 5,8 εκατ. δολάρια, τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή που έχει πιάσει σε δημοπρασία έργο της Κάλο -η υψηλότερη τιμή ήταν τα πάνω από 8 εκατ. δολάρια για το «Dos Desnudos en el Bosque - La Tierra Misma», σε δημοπρασία του 2016. Οι εκτιμήσεις για το «Πορτρέτο κυρίας στα λευκά» έκαναν λόγο για 3 με 5 εκατ. δολάρια.

Πιστεύεται ότι η Κάλο ζωγράφισε το έργο έναν χρόνο μετά τον γάμο της με τον Ντιέγκο Ριβέρα και είναι μια σπάνια ελαιογραφία της σε καμβά, από εκείνη την περίοδο. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι το ζωγράφισε στο Μεξικό αλλά είναι πιθανό να το ζωγράφισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο Ριβέρα και η Κάλο ζούσαν το 1930. 

Υπάρχουν διάφορες εικασίες για το πρόσωπο του οποίου το πορτρέτο είναι ο πίνακας. Πάντως, ο Βιρχίλιο Γκάρσα, επικεφαλής του τμήματος Λατινοαμερικανικής Τέχνης του Οίκου Christie's, δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι πορτρέτο της Ελένα Μποντέρ, συμμαθήτριας της Κάλο στο Γυμνάσιο. Στα 90 χρόνια που υπάρχει, το έργο άλλαξε χέρια λίγες φορές.

Αρχικά, η Κάλο το δώρισε στη φωτογράφο Λόλα Άλβαρες Μπράβο, την πρώτη γυναίκα φωτογράφο στο Μεξικό. Προσφάτως, ευρίσκετο στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, δάνειο από τη συλλογή της δρς Έλγκα Πρίγκνιτς-Πόντα, ειδικού για τη Φρίντα Κάλο και συγγραφέα αρκετών βιβλίων για την καλλιτέχνη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή